Collegium 1704 stále roste. Monteverdiho nešpory veze z Rudolfina do Drážďan

Soubor staré hudby Collegium 1704 v pondělí otevře sezonu v pražském Rudolfinu, kde zaznějí Mariánské nešpory Claudia Monteverdiho. Orchestr tak předjímá 450. výročí narození skladatele. Koncert se zopakuje v úterý 25. října. Hned v pátek zazní nešpory také v Annenkirche na zahajovacím koncertě drážďanské sezony Collegia 1704.

„Monteverdiho Mariánské nešpory jsou převratným dílem, ve kterém jeho autor spojuje umění vrcholné vokální polyfonie s nově se rodící operní řečí a instrumentální virtuositou. Díky jeho originalitě a tvůrčí odvaze můžeme dnes obdivovat toto dílo především jako jedinečný monument, který otevírá s počátkem nového věku budoucí cesty vývoje evropské hudby,“ řekl o koncertu vedoucí souboru a dirigent Václav Luks.

Základem sezony je Zelenka a Bach

Vystoupení Collegia 1704 se v nové sezoně přemístí z Kostela sv. Anny zvaného Pražská křižovatka do Rudolfina. Změnu si mimo jiné vyžádala rostoucí návštěvnost koncertů souboru. Zatímco Pražská křižovatka pojme 400 lidí, do Rudolfina se jich vejde víc než dvojnásobné množství. Soubor se opět zaměří především na barokní období.

Václav Luks: Chystáme experimenty i velké tituly (zdroj: ČT24)

Kromě koncertů v Rudolfinu jsou připraveny dva programy v kostele sv. Šimona a Judy, kde se mimo jiné 31. prosince uskuteční dva silvestrovské koncerty s programem z děl Jana Dismase Zelenky. Jeho tvorba je vedle skladeb Johanna Sebastiana Bacha a hudby evropských panovnických dvorů stěžejní dramaturgickou linií nové sezony.

Myslím, že nabídka je docela pestrá, samozřejmě objeví se velké tituly barokního oratorního repertoáru, jako je Bachovo Vánoční oratorium nebo Janovy pašije, ale máme tam také několik experimentů, takových perliček, jako je čistě francouzský program, kde zazní hudba Královské kaple ve Versailles.
Václav Luks

Velikonoční koncerty souboru 6. a 7. dubna s programem Janových pašijí Johanna Sebastiana Bacha povede dánský dirigent Lars Ulrik Mortensen, vedoucí tělesa Concerto Kodaň. Z hostujících pěvců se v průběhu sezony s Collegiem představí francouzská altistka Lucile Richardotová a basista Jan Martiník. Více informací se nachází na webu souboru.

Soubor Collegium 1704 byl založen cembalistou a dirigentem Václavem Luksem v roce 2005 u příležitosti bachovského projektu, který stál na počátku spolupráce s festivalem Pražské jaro. Od roku 2007, kdy se ve Francii proslavil se Zelenkovou Missa votiva, je pravidelným hostem festivalů a pořadatelů po celé Evropě, kde vedle zásadních děl 17. a 18. století představuje mezinárodnímu publiku díla českých mistrů, především Jana Dismase Zelenky a Josefa Myslivečka.