Festival spisovatelů na webu ČT24: V Praze čte Coetzee nebo Palahniuk

V Praze se od pátku koná tradiční Festival spisovatelů, který letos uvede mimo jiné nositele Nobelovy ceny Johna Maxwella Coetzeeho nebo autora Klubu rváčů Chucka Palahniuka. Sobotní zahajovací galavečer a vybrané diskuse lze sledovat živě na webu České televize.

Kromě Coetzeeho a Palahniuka přijedou číst a diskutovat alžírský spisovatel a novinář Kámel Daúd, laureát Ceny Franze Kafky čínský spisovatel Jen Lien-kche, egyptský básník a překladatel Mohamed Metwalli a česká básnířka a překladatelka Marie Iljašenko.

Tématem festivalu je Zločin a trest. „Je tradicí, že festival má nějaký úběžník, ke kterému se debaty mohou vztahovat. Nemyslím si, že všichni budou najednou mluvit o Dostojevském. Zločin a trest můžeme brát jako téma současné civilizace. Co je legitimní, co je legální? Co v které době? Beru to jako pomoc v debatách, aby to mělo jednotící prvek,“ říká Petr Vizina, vedoucí kulturní redakce ČT a moderátor festivalu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hlavní program se uskuteční mimo jiné také v Senátu, kde americký spisovatel Palahniuk při panelové diskusi plánuje podle Hospodářských novin symbolicky založit Klub rváčů pojmenovaný podle své slavné knihy. „Vyvrcholením celého festivalu pak bude autorský večer Coetzeeho, který se představí 18. října v klášteře svaté Anežky České ve správě Národní galerie,“ uvedl za organizátory Guillaume Basset.

Diskuse mezi autory a publikem budou moderovat spisovatel a ekonom Tomáš Sedláček, politolog a spisovatel Petr Drulák, sinoložka Zuzana Li nebo Petr Vizina. Zahajovací galavečer festivalu a vybrané diskuse lze sledovat živě na webu České televize.

Kvůli nízkým dotacím a grantům musel být snížen počet pozvaných hostů. Pořadatelé během jednání poukázali na to, že Praha letos literární akce s městem spjaté podpořila méně než dříve.

Festival spisovatelů Praha do Česka v minulosti přivezl několik slavných autorů a nositelů Nobelovy ceny, předloni třeba ukrajinsko-běloruskou spisovatelku a novinářku Světlanu Alexijevičovou, která prestižní ocenění získala rok nato a jejíž poslední knihu za nejlepší počin roku loni označila i výroční anketa Lidových novin.