Wahlberg běží o život. Útok na maraton v Bostonu se opakuje

Útok na Bostonský maraton ve filmu (zdroj: ČT24)

Tři roky poté, co na účastníky Bostonského maratonu zaútočili teroristé, se do kin a na obrazovky dostávají dokumentární i hrané filmy, které tuto tragickou událost připomínají. Těžké chvíle během běžeckého závodu čekají například na Marka Wahlberga nebo Jakea Gyllenhaala.

Dvě bomby vybuchly v bostnoské ulici Boylston Street 15. dubna 2016 ve tři čtvrtě na tři. Bratři Džochar a Tamerlan Carnajevovi, legální přistěhovalci ze severního Kavkazu, je vyrobili z tlakových hrnců naplněných hřebíky a kuličkami z ložisek. Nedaleko cílové pásky zemřeli tři lidé, včetně osmiletého chlapce, a přes 260 jich bylo zraněno.

Dokument, který 21. listopadu odvysílá HBO, obsahuje záběry průmyslových kamer, zpravodajské příspěvky i homevidea. Hlavní linku však tvoří výpovědi svědků, záchranářů, pozůstalých a obětí.

Oběť útoku si zahrál také Jake Gyllenhaal. Ve filmu Stronger pomáhá policii vypátrat útočníky, kvůli nimž skončil na vozíku. V kinech diváci příběh uvidí až v příštím roce.

Na jeho začátek je plánována i premiéra dalšího hraného snímku - Patriots Day zažijí z herců například Mark Wahlberg, John Goodman nebo Kevin Bacon. Film, jehož hlavním hrdinou je bostonský policista, natočil režisér Peter Berg. Čeští diváci mohou aktuálně vidět v kinech jiný jeho titul podle skutečné události - Deepwater Horizon: Moře v plamenech o největším ropném zamoření v americké historii.