Milí spoluobčané. Václav Havel zpívá ústy Davida Kollera

„Milí spoluobčané,“ zní název nové písně, kterou napsali a zhudebnili Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř a David Koller k nedožitým osmdesátým narozeninám bývalého prezidenta republiky Václava Havla. Píseň začíná známým oslovením, které při svých projevech prezident používal. Je zároveň pozvánkou na shromáždění 5. října na Václavské náměstí.

„Milí spoluobčané, věřící nebo nevěřící, někdy se člověku stane, že nedořekne, co chtěl říci. Jedná se o tu starou věc, o jedno moje provolání, že pravda s láskou nakonec zvítězí nad dvouhlavou saní,“ deklamuje na začátku písně David Koller. A text pokračuje výzvou, aby lidé blahopřející Havlovi k nedožitým narozeninám pravdě a lásce k vítězství pomohli.

Píseň je pozvánkou na shromáždění, které se bude konat na pražském Václavském náměstí ve středu 5. října, kdy by exprezident oslavil osmdesát let. Kromě Prahy se zapojují také další města, potvrzené je Brno, Lipnice nad Sázavou, Plzeň, Zlín nebo Ostrava.

Projev ze záznamu

„V tento den si chceme připomenout jeho myšlenky, životní postoj a hodnoty, jež zastával. Připomenout je způsobem, který by povzbudil a inspiroval k jejich aktivnímu následování, posílil směřování české společnosti k větší otevřenosti, zvýšil respekt vůči pravidlům liberální demokracie a stvrdil příslušnost České republiky ke společenství svobodných a demokratických států,“ píšou organizátoři.

Shromáždění na Václavském náměstí uvede biskup Václav Malý a hlavní projev, byť ze záznamu, pronese sám Václav Havel. Zahrají kapely Mydy Rabycad, Zrní, Korben Dallas a Michal Ambrož & Hudba Praha. Nakonec zazní právě píseň „Milí spoluobčané“, kterou speciálně pro tuto příležitost napsali a zhudebnili Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř a David Koller.

Kromě shromáždění Milí spoluobčané připomínají Havlovy nedožité narozeniny stovky dalších akcí v České republice i v zahraničí. Například město New York vyhlásilo 28. září za Den Václava Havla. Rada hlavního města Prahy zase tento týden schválila návrh, aby piazzetta Národního divadla nesla napříště název náměstí Václava Havla.