Elvisovo působivé zmrtvýchvstání

Praha – Elvis Presley, legenda rock'n'rollu, změnil vnímání hudby a oslovil statisíce lidí. Před pětatřiceti lety, 15. srpna 1977, ho snoubenka Ginger Aldenová bez známek života objevila na podlaze koupelny v jeho vlastním domě. Unikátní postava zesnulého umělce tak začala živit nespočet konspiračních teorií, jež se odmítly s Presleyho smrtí smířit. „Elvis žije!“ zní o to hlasitěji v období výročí jeho skonání.

Jak ve skutečnosti zemřel král rock'n'rollu? To už se dnes asi nedozvíme. Mnoha konspiračním teoriím ale dává munici i fakt, že Presleyho smrt nebyla nikdy s určitostí objasněna. Lékaři tvrdí, že dvaačtyřicátník zemřel na infarkt vlivem dědičné srdeční choroby, jakou trpěla např. jeho matka. Mnozí zase oponují, že se předávkoval prášky a selhání srdce se snaží zastírat pravdu a neponičit Elvisův společenský obraz.

Konspirační teorie 

Zpěvák se k úniku z veřejného sektoru uchýlil údajně proto, že čelil několika tlakům. Jednak ze strany americké vlády či FBI, aby donášel. Zároveň se vyšetřoval případ, v němž celebrita utopila balík peněz a Presley nemohl dělat muziku tak, jak si představoval. Když přičteme tlak ze strany fanoušků a celkově ze života na výsluní, rozhodl se zinscenovat vlastní smrt. 

Rakev Elvise Presleyho v jeho sídle v Gracelandu
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Aby veřejnost všemu uvěřila, měl si začít budovat image zlomeného rozvedeného umělce, jenž hledá útěchu v drogách. Po fingované smrti si odjede v přestrojení užívat život jinam. Konspirátoři totiž tvrdí, že Elvis návykové látky nesnášel a nikdy je nebral. Nemohl se proto doopravdy ničím předávkovat. 

Rozcházejí se i výpovědi svědků o tom, v kolik hodin Aldenová partnera našla, co měl v tu chvíli na sobě, v kolik hodin přijela sanitka nebo v tom, zdali byl zpěvák v době nálezu ještě naživu. Lékaři se navíc prý provinili v tom, že se Elvise nepokusili oživovat a prohlásili jej za mrtvého příliš brzy. 

Výsledek pitvy nebyl na žádost rodiny nikdy zveřejněn. Existuje údajně několik verzí úmrtního listu a vyskytla se pouze jedna fotografie Presleyho ležícího v rakvi – která je podle tvrzení konspirátorů falešná. 

Pseudonymy 

Elvis používal i několik pseudonymů, za něž se prý mohl po své „smrti“ snadno schovat – např. John Burrows či Sivle Nora (pozpátku Elvis Presley). A jelikož se ani po svém odchodu nedokázal vzdát hudby, vystupoval údajně coby svůj vlastní napodobitel. 

Vyskytli se samozřejmě i lidé, kteří po oznámení smrti krále rock'n'rollu tvrdili, že jej právě spatřili na ulici. Pravdivost těchto výroků se nikdy nepotvrdila. 

Realisté a odpůrci konspiračních teorií veškeré zmíněné námitky či nepřesnosti ohledně Presleyho smrti dementují. S ironií také dodávají, že teď Elvis „mastí“ v Karibiku karty společně s Jimem Morrisonem a Marilyn Monroe, jejichž úmrtí byla samozřejmě také fingovaná.