Kaplického rejnoka nic nezastaví

České Budějovice – Práce na kongresovém a kulturním centru ve tvaru rejnoka od architekta Jana Kaplického pokračují. Předběžný plán dokončení směřuje k roku 2015, avšak do konce letošního srpna zpracuje architektka Eva Jiřičná projektovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí, na což momentálně čeká investor. Náklady na stavbu se prozatím odhadují na dvě miliardy korun.

Rejnok splní touženou roli reprezentativního hudebního prostoru, jaké jihočeské město již dlouhou dobu postrádá. České Budějovice totiž nemají vyhovující koncertní síň pro symfonická tělesa. Zesnulý Kaplický proto navrhl tmavý objekt s trojúhelníkovým půdorysem o rozloze 1,5 hektaru. Centrum svými dvěma sály pojme celkem čtrnáct set návštěvníků. 

Stavební společnost však i nadále bedlivě střeží jméno investora. Předseda Jihočeské společnosti přátel hudby Antonín Kazil potvrdil, že chce prozatím zůstat v utajení. „Všechno platí, až budeme mít územní rozhodnutí, začne se jednat o penězích. Sami se ptají, zda už ho máme. Nikdo nechce být jmenován, ale ČEZ to určitě nebude,“ vyjádřil se. O jmenované energetické společnosti se totiž již dříve spekulovalo. 

Interiér Kaplického rejnoka
Zdroj: ČT24

Nepotvrzeným adeptem je nyní ruská instituce TVEL, která vyrábí jaderné palivo a je zároveň sponzorem festivalu Emy Destinové. 

Za rok se s rejnokem událo mnoho věcí. Po ročních průtazích se začalo projektovat Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, byla také vyměněna pracovní skupina lidí.