První český literární festival pro mládež nedělá zbytečný Humbook

V říjnu se v Praze koná první literární festival pro mládež v Česku. Jednodenní přehlídku pořádají společně nakladatelství Fragment a CooBoo. Hlavním hostem bude americký spisovatel Christopher Paolini, autor fantasy série Odkaz dračích jezdců.

Odkaz dračích jezdců je celosvětový bestseller, série se prodalo přes 30 milionů výtisků, čeští čtenáři jich skoupili téměř 300 tisíc. Na festivalu Humbook Paolini představí novou knihu, která v zámoří vyjde příští rok. 

Nový román Sůl moře o téměř neznámé námořní katastrově parníku Wilhelm Gustloff v roce 1945 přiveze do Prahy také Paoliniho krajanka Ruta Sepetysová. V českém překladu vyšel i její předchozí román V šedých tónech, v němž náctiletá Lina vypráví o deportaci své rodiny do pracovních táborů na Sibiři během druhé světové války.

Hostem bude i ruská spisovatelka Natalja Ščerba, která napsala fantasy pro děti Časodějové. České autory zastoupí Míša Burdová, Marie Rejfová nebo Lenka Dostálová.

Humbook je první festival v Čechách pro čtenáře young adult a já jsem moc ráda, že u jeho vzniku můžu být. Young adult je teď hodně in a zdaleka to neznamená jen čtení pro náctileté.
Tereza Pecáková
šéfredaktorka nakladatelství CooBoo

„Humbook je splněným snem všech bookoholiků, kterým umožní nahlédnout pod pokličku tvorby knih a setkat se s hvězdami literárního světa,“ slibuje šéfredaktorka nakladatelství CooBoo Tereza Pecáková. 

Návštěvníci se dozví více třeba o překladatelství, například při besedě s překladatelem knih o Harry Potterovi Petrem Eliášem, mohou zjistit, nebo mohou při workshopech zjistit, jak vzniká kniha či komiks. Doprovodný program nabízí i setkání s knižními blogery a YouTubery. 

První Humbook se uskuteční 15. října odpoledne v prostoru Elektra v pražských Holešovicích.