Květa Pacovská vylepuje plakáty

Padesátku autorských plakátů výtvarnice Květy Pacovské představuje pražské kino Světozor. Výstava je třiadvacátým pokračováním cyklu Zlatá éra československého filmového plakátu, a to i přesto, že na ní tentokrát není vystaven ani jediný.

Dětská hravost, vtip, experiment a jednoduchý grafický znak. Rukopis Květy Pacovské zná celý svět – z jejích maleb, prostorových objektů, grafik, koláží, autorských knih, ale i výrazných plakátů, jimiž upozorňuje na výstavy.

Ráda ve své práci využívá písmo, například ve formě abecedy. „Písmo velice obdivuju pro jeho tvar a funkci,“ přiznává. „Když ho vyslovíme, můžeme poslouchat i barvu jeho zvuku. Zní jinak, když řekneme sss, rrr nebo a.“

Nezaměnitelné ilustrace

Díky nezaměnitelným knižním ilustracím se postupně stala jednou z nejznámějších ilustrátorek. Její autorské publikace vyšly už ve více než dvaceti zemích. Získala celou řadu ocenění, například Zlatou literu za nejkrásnější knihu světa a především Cenu Hanse Christiana Andersena.

Právě díky ní teď vystavuje osmaosmdesátiletá výtvarnice společně s dalšími v minulosti oceněnými autory na Tchaj-wanu u příležitosti padesátého výročí tohoto nejprestižnějšího mezinárodního ocenění pro autory a ilustrátory dětských knih. Za svou hlavní profesi  přesto považuje malování obrazů, volnou tvorbu vystavuje ve významných světových galeriích. Výtvarným umělcem je i její manžel Milan Grygar.

Květa Pacovská vystavuje plakáty (zdroj: ČT24)

Ať už dělá ve své rozsáhlé tvorbě Květa Pacovská cokoli, některé motivy stále opakuje – jako linie a motiv kruhu. Jak sama říká: kruh je znakem trvání, protože nemá začátek ani konec.

Výstava jejích plakátů ve Světozoru ale jednou skončí, přesně 15. prosince.