Olé, olé, olé! Rolling Stones zdokumentovali šňůru na Kubu

Rolling Stones v novém dokumentu (zdroj: ČT24)

„Vidět svět z perspektivy Rolling Stones. Nikdo nevidí svět jako my,“ tvrdí jedna z nejslavnějších kapel v novém dokumentu. Zachytila v něm svůj pohled na Jižní a Střední Ameriku, kam se vydala na své poslední turné, včetně historického koncertu na Kubě. Snímek Olé, olé olé: Cesta napříč Latinskou Amerikou měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Torontu.

Turné filmově zpracoval Paul Dugdale, který už kromě koncertů Rolling Stones zdokumentoval také vystoupení Coldplay, Prodigy nebo zpěvačky Adele.

Na turné po Jižní Americe se kapela vydala na jaře. Pravý a nefalšovaný rock slyšeli fanoušci v Kolumbii nebo Brazílii. V Peru jich koncert sledovalo přes 50 tisíc. „Byli velmi emotivní. Skvělé publikum. Pro hodně lidí to moc znamenalo,“ shrnul své dojmy Keith Richards.

Vrcholem turné byl 25. března koncert na Kubě – vůbec první rockové vystoupení takových rozměrů v historii ostrova. Přístupný byl zdarma a dorazilo na něj půl milionu fanoušků. „Byl to historický milník – otevřít se lidem a vidět, co to pro ně znamená,“ nechal se slyšet kytarista Ronnie Wood.  

Koncertem v zemi, kde obyvatelé byli za poslech rockové hudby pronásledováni, se Rolling Stones zapsali do historie. Podle Micka Jaggera je to známka skutečných změn na Kubě.