Lepší muzika než Bowie a Radiohead. Mercury Prize vyhrál rapper Skepta

Vítězem hudební ceny Mercury Prize, která vybírá nejlepší britskou nebo irskou desku, se stal anglický rapper Skepta. Porota dala přednost jeho albu Konnichiwa před deskami Davida Bowieho, Anohni nebo Radiohead. Mladý Londýňan v textech kritizuje britskou politiku nebo policejní násilí. Získané peníze chce věnovat znevýhodněným lidem a dostaví za ně studio, do kterého chce zvát mladé hudební talenty.

Vítězný rapper Skepta se narodil jako Joseph Junior Adenuga před 33 lety v londýnském Tottenhamu. Na začátku nového tisíciletí naskočil na vlnu hudebního stylu grime, který kombinuje hip hop, UK garage nebo dancehall. Prestižní anglický hudební časopis The New Musical Express album označil za mezník ve svém žánru.

Úspěšné album Konnichiwa je výsledkem zásadního zlomu v životě mladého hudebníka: „Měl jsem kamarády, kteří zemřeli. A já si uvědomil, že už mě nezajímají některé věci, o které jsem se staral dřív.“

Na desce například rapuje: „Nosil jsem Gucci, ale všecko jsem to vyhodil do koše, protože to nejsem já.“ Album kritizuje britskou politickou scénu anebo chování policie. Za finanční odměnu 25 tisíc liber chce Skepta dostavět hudební studio, do kterého bude zvát mladé talenty. Další peníze použije na pomoc znevýhodněným lidem.

Skepta zvítězil v náročné konkurenci Bowieho posledního alba Blackstar, Radiohead a jejich A Moon Shaped Pool, Adore Life od Savages nebo Hopelessness od Anohni. Kapela Radiohead letos získala rekordní pátou nominaci, ale z klání opět vyšla s prázdnýma rukama.

Vítěze Mercury Prize tradičně vybírala porota složená z hudebních expertů, hudebních novinářů, producentů, skladatelů a umělců jako Jarvis Cocker nebo Jamie Cullum a dalších. Letošní 25. ročník byl zároveň prvním v historii, kdy bylo částečně možné hlasovat on-line.

Každoroční cena Mercury Prize oceňuje novou britskou a irskou hudbu. Není nijak žánrově a stylově omezená a nemá žádné kategorie. První ročník se konal roku 1992, kdy cenu Album roku získali Primal Scream s albem Screamadelica. Vloni v anketě zvítězil britsko-francouzský básník, skladatel a muzikant Benjamin Clementine.