Man Bookerova cena oceňuje temné stránky a muže v Praze

„Všechna tato díla jsou neotřelá, významná, plná energie,“ říká porota o šestici finalistů letošní Man Booker Prize. Prestižní ocenění pro anglicky psané tituly, udělované od roku 1969, vybralo do finále knihy zaobírající se tématem rasismu, rodiny a temných stránek lidské povahy. Jedno z nominovaných děl se částečně odehrává v Praze.

Britka Debora Levyová je v užším seznamu Man Bookerovy ceny už podruhé. Prvně si jí ocenění všimlo díky románu Swimming Home z roku 2011 o skupině turistů na dovolené na Riviéře. V letošním ročníku zaujala titulem Hot Milk, příběh záhadně ochrnuté matky a její dcery ve španělské rybářské vesnici zkoumá „hrozivou podstatu mateřství“.

Matku s dcerou si za hrdinky zvolila i Madeleine Thienová, Kanaďanka asijského původu. V knize Do Not Say We Have Nothing je ovlivní příběh mladé Číňanky, která ze země uprchla po masakru na náměstí Nebeského klidu.

Titulní postavou románu od Američanky Otessy Moshfeghové Eillen je narušená žena, uvězněná mezi prací sekretářky v mužské věznici a péčí o svého otce alkoholika. Sní o útěku do velkoměsta, mezitím se vyrovnává se svou situací drobnými krádežemi a sledováním vězeňského strážného, situace vygraduje poté, co do vězení nastoupí jako nová poradkyně krásná a charismatická Rebecca.

Skotský autor Graeme Macrae Burnet je autorem psychologického thrilleru His Bloody Project. Vrací se v něm k případu několikanásobného vraha Rodericka Macrae z roku 1869. Šestici finalistů doplňuje ještě Američan Paul Beatty s afroamerickou satirou The Sellout a Kanaďan Davis Szalay s románem All That Man Is, který prý zachycuje „muže, jací opravdu jsou“.

Szalay momentálně žije v Budapešti a i jeho devět hrdinů jsou muži daleko od domova, kde se snaží pochopit, co to znamená být naživu tady a teď. Život je zavedl do kyperského hotelu, poblíž belgické dálnice a také na pražské předměstí. Szalay není jediným autorem v nominacích Man Bookerovy ceny, který našel inspiraci v končinách nám blízkých. Například v roce 2009 se mezi finalisty dostal Simon Mawer s příběhem na motivy osudů brněnské vily Tugendhat Skleněný pokoj.

Ocenění ale tehdy získala Hilary Mantelová se svým historickým románem o životě Thomase Cromwella Wolf Hall (s pokračováním o čtyři roky později vyhrála Man Bookera – jako jeden z mála autorů v historii této ceny – podruhé). Kdo se stane letošním vítězem, se spisovatelé i čtenáři dozví 25. října v Londýně.  

Loni ocenění obdržel jamajský autor Marlon James, jehož k fiktivnímu příběhu inspiroval pokus o atentát na Boba Marleyho v 70. letech.