Retrospektiva Ronyho Plesla je křehká

Svou volnou tvorbu i průmyslově vyráběné produkty vystavuje v Královském letohrádku na Pražském hradě český sklářský výtvarník Rony Plesl, který se může pochlubit třeba titulem Nejlepší český designér. Letohrádek rozjiskřily více než dvě stovky jeho objektů od pivních sklenic po náročné skleněné plastiky. Expozice představuje jeho dosavadní tvorbu i aktuální práce. Pro návštěvníky bude přístupná od pátku do 31. října.

„První patro belvederu je moje osobní výpověď. Jsou to originály, úplně nová práce, kdy se vracím k volnému umění a takový můj pracovní název je: Moje maso. Vybral jsem si totiž polystyrenové tácky na maso ze supermarketů, které jsem zvětšil a kladu do nich různé artefakty, které nějakým způsobem souvisí s mým myšlením a mým životem,“ popisuje část výstavy sám autor.

Plastiky a design se v této části výstavy prolínají s průmyslově vyráběnými produkty, vytvářejí koláž vlivů a souvislostí a ukazují rozmanitost Pleslovy tvorby. V jednom sále tak divák najde vedle sebe džbánek Pilsner Urquell, sklenice pro Staropramen a Budějovický Budvar, sklenici Cleveland oceněnou cenou Red Dot či ikonické vázy Uovo nebo designy pro Moser a nejstarší světovou sklárnu Barovier & Toso.

Události v kultuře: Rony Plesl provází svou výstavou (zdroj: ČT24)

Část výstavy v přízemí je věnována intimnější poloze Pleslovy tvorby. Jsou tu instalovány nové tavené plastiky, v nichž se autor vrací ke svým sochařským začátkům. Původně chtěl být podle svých slov sochařem, což pro něj byla ideální představa spojení těla a ducha. „Fascinovala mě ta aktivní fyzická práce. To, že jsem se stal designérem, byla spíše náhoda,“ tvrdí Plesl.

Sám se setkává často s názorem, že nejde skloubit dohromady design a umění. „Ale mě baví design proto, že je otevřený, komunikativní a volné umění mě zase baví, protože je velice intimní. Takže u mě se tyhle polohy střídají. Proto to mám rád,“ svěřuje se. Celá instalace vrcholí monumentální postelí se zavěšenými lustry Krále a Královny, které symbolizují mužský a ženský princip.