Nová verze Sedmi statečných dorazila do Toronta

Nová verze Sedmi statečných dorazila do Toronta (zdroj: ČT24)

Remake slavného westernu Sedm statečných zahájil Mezinárodní filmový festival v Torontu. Přehlídka dále v premiéře uvede očekávaný snímek Snowden režiséra Olivera Stonea o bývalém spolupracovníkovi amerických tajných služeb. Dva zástupce má v Kanadě česká tvorba, drama Nikdy nejsme sami v koprodukci České televize a krimisérii Pustina.

Režisér Antoine Fugua přenesl na plátna kin vlastní vizi klasického příběhu Sedm statečných. Městečko Rose Creek ohrožuje banda lotrů bezohledného mafiána, který se v honbě za ziskem nezastaví před ničím. Zoufalí obyvatelé pod vedením Emmy Cullenové (Haley Bennettová) se rozhodnou požádat o pomoc sedm neohrožených mužů. Dále hrají Denzel Washington, Chris Pratt nebo Ethan Hawke.

Remake slavného westernu, který v druhé polovině září vstoupí také do českých kin, zahájil prestižní filmový festival v Torontu. Jeho vítězové často bodují o několik měsíců později na předávání Oscarů. Za favorita odborníci považují třeba hudební komedii La La Land s Ryanem Goslingem a Emmou Stone, která nedávno otevřela přehlídku v Benátkách.

Kandidátem na zisk zlaté sošky byl donedávna i snímek Zrození národa, který natočil Nate Parker. Novináři film o emancipaci černochů považovali za možnou náplast za protesty kolem loňského předávání cen Akademie filmového umění, která údajně preferuje bělošské umělce. Parkerova naděje na úspěch se však výrazně zmenšila poté, co vyšlo najevo, že byl před lety souzen za znásilnění. Film kvůli tomu málem nebyl uveden ani v Kanadě, nakonec se však do programu festivalu dostal.

V Torontu se představí drama Snowden, které natočil Oliver Stone. Životopisný film vypráví příběh informátora, který novinářům poskytl dokumenty o sledovacích aktivitách americké Národní bezpečnostní služby. Kvůli vyzrazení těchto informací Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) čelí trestnímu stíhání ze strany americké vlády.

Své zástupce má v Kanadě česká tvorba. Festival uvede snímek o nástrahách současné společnosti Nikdy nejsme sami od režiséra Petra Václava. Film z koprodukce České televize měl premiéru na letošním Berlinale v sekci Forum, odkud si odnesl cenu čtenářů Tagespiegel.

Světové premiéry se na festivalu dočká kompletní kriminální série Pustina z dílny HBO Europe od Ivana Zachariáše a Alice Nellis. Seriál sleduje životy obyvatel severočeské vesnice nabourané zločinem. Všech osm dílů bude uvedeno v televizní sekci Primetime.

Názvy vítězných snímků vyhlásí porota už na konci příštího týdne. Zda se porotci v Torontu trefí do vkusu americké Akademie filmového umění, která uděluje Oscary, bude jasné až v únoru.