Jackie Chan dostane prvního Oscara. Za celoživotní přínos

Hongkongský herec Jackie Chan získá svého prvního Oscara. Čestnou cenu za celoživotní přínos filmu mu porota udělila za novátorství v žánru akční komedie. Bojovník, který dokáže publikum rozesmát, převezme cenu na slavnostním večeru v listopadu.

Hongkongský rodák Jackie Chan (narozen roku 1954) se ve filmové branži pohybuje přes padesát let. Začínal jako dětský herec, ve filmu debutoval už na začátku šedesátých let, brzy se stal kaskadérem a objevil se v řadě snímků, kde nebylo jeho jméno ani uvedeno v titulcích. Průlom zaznamenal v roce 1978 díky filmům Škola hada a Mistrův syn.

Díky nespornému komediálnímu talentu má už svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Nominaci na Oscara však nezískal ani jednu. Až nyní získá Oscara za celoživotní přínos. Podle Akademie Jackie Chan už „čtyři desetiletí okouzluje diváky svou oslnivou fyzickou zdatností, nápaditými kaskadérskými kousky a bezmezným charismatem.“

Jackie Chan dostane prvního Oscara (zdroj: ČT24)

Oscara by si Chan zasloužil také za všestrannost. Kromě toho, že zásadně sám provádí kaskadérské kousky, také několikrát nazpíval soundtrack ke svým filmům. Vyzkoušel si také režii, jeho nejznámější režijní počin je zřejmě Police Story (1985), který se dočkal pokračování. Několikrát se také objevil v Česku, natáčel tu například úspěšnou americkou komedii Tenkrát na východě (2000) s filmovým parťákem Owenem Wilsonem.

Čestného Oscara Chan převezme 12. listopadu během slavnostního předání Governors Awards. Nebude sám, kdo čestnou cenu obdrží. Spolu s ním budou za celoživotní práci oceněni střihačka Anne Coatesová, která získala Oscara za střih filmu Lawrence z Arábie, castingový režisér Lynn Stalmaster nebo dokumentarista Frederick Wiseman. Minulý rok získali čestného Oscara režisér Spike Lee a herečka Gena Rowlands.