Na fotografii je Praha stále pod vodou

Praha - Fotografie dramatických okamžiků, které Praze přinesla před deseti lety nebývalá povodeň, vystavuje Czech Photo Gallery na Újezdě. Výstava Praha pod vodou nabízí 90 snímků od tří desítek autorů a diváky postupně provede cestou, kudy velká voda městem prošla. Doprovází ji stejnojmenná publikace, která obsahuje dvojnásobný počet snímků.

Obrazy ukazují známá místa v nevídaných podobách. Diváka provedou městem od míst, kde do něho z jihu pětisetletá voda vstoupila, přes Smíchov, Malou Stranu, Staré a Nové Město, Karlín, Troju, Holešovice, až po severní okraj, kde ho opustila.

„Příběh, který fotografie vyprávějí, je plný napětí, citů, ale i lidské touhy ochránit nejen životy a majetky své a ostatních, ale i starobylé pražské památky,“ uvedla za pořádající společnost Czech Photo Daniela Mrázková.

Lekce z Moravy

Při dnešní vernisáži pořadatelé také pokřtili reprezentativní publikaci obsahující na 200 fotografií od 44 autorů s českými a anglickými texty. Její záběr je ještě širší, než má výstava: zahrnuje kapitolu nazvanou Lekce z Moravy, která připomíná povodňovou katastrofu z roku 1997.

Připomíná tak, že bez této zkušenosti by se záchranné práce v Praze o pět let později uskutečňovaly ještě mnohem obtížněji a pravděpodobně by bylo ještě více škod. Kniha věnuje větší pozornost i jednotlivým částem města i jednotlivým událostem - třeba situaci v zoologické zahradě, záchranářské práce, úklid i neobyčejné lidské osudy.

Kniha i výstava vycházejí z expozice, kterou Czech Photo na výzvu pražského magistrátu uvedlo na Staroměstské radnici vzápětí po povodni na podzim roku 2002. U veřejnosti domácí i zahraniční měla velký úspěch a po pražské premiéře putovala do New Yorku do sídla OSN, aby prostřednictvím svědectví českých fotografů seznámila s katastrofou v ČR mezinárodní politiky. Publikace se bude prodávat pouze na výstavách Praha pod vodou a později Czech Press Photo 2012.

Praha pod vodou / Fotograf Roman Sejkot u svých snímků
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Czech Photo Gallery / Praha pod vodou / Újezd 19, Praha 1 / 26. 7. - 7. 10. 2012