Recenze: Sebevražedná sebranka mohla více zatlačit na pilu

Když Superman dolétal a Batman si uhnal nadváhu, musí nastoupit ti nejhorší, špinaví antihrdinové z jednotky Task Force X, od nichž se očekává, že budou konat dobro. Když nebudou poslouchat, natáhnou brka. Když ještě přičtete, že je posílají na misi, kde nejspíš všichni zemřou, je jasné, že tohle nebude zívačka. Koho baví zabíjení, kdo je trochu na budku a komu se nechce zvracet při kuchání démonů, toho tahle sebevražedná sebranka nezklame.

Sebevražedný oddíl je drsňácká, špinavá a temná komiksovka, která evokuje vzpomínky na klasický Tucet špinavců i nedávného Deadpoola, který se snažil posunout ekranizaci komiksu novým, dospěláckým směrem. Ale také je to snaha nacpat sto sedmdesát pět mega do výživného projektu, který by převálcoval Snyderův nedávný vlažný spektákl Batman versus Superman a dal filmovému universu DC Comics nový impuls.

Jestli na to někdo má, pak jsou to oni: Dokonalý stroj na zabíjení Deadshot, který má elitní klientelu a nikdy nemine cíl, Jokerova hustá kůže, bývalá psychiatrička Harley Quinnová, milující rukodělnou práci s baseballovou pálkou, vládce ohně El Diablo, australský šílenec kapitán Boomerang nebo zvrásněný ještěr se symptomatickým jménem Killer Croc, který miluje hustou akci, kabelovku a kanály, kde je jako doma.

Dohromady je dala ďábelská mrcha Amanda Wallerová, do akce je ve stylu ohněm proti ohni vede plukovník Rick Flagg a hlídat mu je pomáhá (kromě náloží nastřelených do krku) ranařka Katana, která má v čepeli meče zakleté duše svých obětí. Jedině tahle parta nebezpečných psychoušů může zastavit zlo zvané Enchantress, přicházející z jiného světa.

Pusťte vidláky ze řetězu!

Nechte je, ať vykostí temná monstra, na která konvenční zbraně nestačí. A jestli přitom zkapou, žádná škoda. Podle tohoto imperativu modeluje režisér a scenárista David Ayer (Železná srdce) misi Sebevražedného oddílu, jenž sice neposunuje hranice žánru, ale za který se DC Comics nemusí stydět. Svět se změnil, když Superman přestal létat, a problém vznikl, když jedna zvědavá archeoložka vlezla do špatné jeskyně. Tohle je výkopová situace slušně šlapající komiksárny, která říká, že éra hodných chlapců skončila a svět teď budou zachraňovat padouši.

Sebevražedný oddíl čechrá stojaté vody žánru a sází na antihrdiny, což je trochu problém, protože ve snaze ukecat diváky, aby s nimi sympatizovali, obrušuje jejich hajzlovské kontury a činí je lepšími a méně monstrózními, než by měli být. Špína těchto špinavců je proto tak trochu umělá, což atmosféře, dramatičnosti a emocím ubírá na intenzitě.

Slušnou akcí, opentlenou neošizenými CGI triky, proudí řada výživných (byť někdy jen řídce charakterizovaných) postav, které by mohly více tlačit na pilu, neboť casting, jemuž dominuje za chlapy sympaťák Will Smith a za dámy brilantně ujetá Margot Robbieová, je luxusní a šlo by s ním lépe pracovat. Jeho součástí je také figura Jokera (jeho zubaře bych vám fakt nedoporučoval), který sice zůstává v pozadí, ale jehož čas ještě přijde. Jared Leto nabízí srovnání s jokerovskými kreacemi Jacka Nicholsona a Heatha Ledgera, snaží se být svůj, ale nemá to snadné.

Do kin nastoupil Sebevražedný oddíl (zdroj: ČT24)

Největší rezervy ale mají klíčoví záporáci, kteří v tomhle žánru tvrdí muziku. Proti Sebevražednému oddílu se ale postavili jen nezájmem lidí uražení a jakoby na poslední chvíli dosazení démoni, kteří nevzbuzují reálné obavy z apokalypsy, ale spíše pocit, že si sem odskočili z Krotitelů duchů.

Navzdory tomu, že nejde o avizovanou žánrovku roku, není tahle sebevražedná sebranka zklamáním. Jakkoli by jí slušelo více legrace a přesvědčivější prokreslení charakterů, frčí tahle týmovka jako dráha, která nenudí a nabízí dvě hodiny zábavné akční jízdy, drtivý soundtrack a také pocit, že kdyby příští Superman nebyl kámoš, dá mu za nás někdo pořádně do čenichu. Nakonec to není tak málo, co myslíte?