Frida Kahlo a chmel. Začíná LFŠ: Letní filipínská škola

V Uherském Hradišti začíná vyučovat Letní filmová škola. 42. ročník největší české nesoutěžní filmové přehlídky se zaměří na filipínskou kinematografii, uvede ale také několik restaurovaných klasik české kinematografie a přivítá režisérku Julii Taymorovou, kterou proslavil především snímek o malířce Fridě Kahlo. Rozvrh LFŠ je naplánován do 30. července.

Rozhovor s ředitelkou LFŠ Radanou Korenou

Jaké zajímavé filmy letošní program přinese?

Budeme začínat předáním výročních cen Asociace českých filmových klubů Ivanu Passerovi. Přijede uvést restaurovaný film Intimní osvětlení, který už uváděl na festivalu Karlovy Vary. Ivana Passera a jeho tvorbu ze zahraničí budeme představovat během celé LFŠ. Ráda bych také připomněla, že premiéru zde bude mít další film Projektu 100, což je přehlídka restaurovaných, digitalizovaných filmů, budeme uvádět Starce na chmelu. Jsou krásně propojeni s jednou ze sekcí LFŠ zaměřené na české muzikály. Lidé se budou moci v letním kině nejen dívat na filmy, ale i tancovat a zpívat, myslím, že to bude moc pěkné. Starci na chmelu pak půjdou i do kin. 

Plakát 42. LFŠ
Zdroj: LFŠ

Které hosty letošního ročníku byste zmínila?  

Velmi milým a pro nás vzácným hostem bude Julie Taymorová, všestranná filmová a divadelní tvůrkyně. Přiveze své filmy a budeme s ní mít i poměrně bohatý doprovodný program, přednášky, master class. Už první den budou mít diváci možnost vidět její slavnou Fridu se Salmou Hayekovou v hlavní roli.

Když byla řeč o doprovodném programu, v kině Hvězda, které je hlavním dějištěm LFŠ, je nainstalována výstava Kurta van der Basche. Můžete ho blíže představit?

Kurt van der Basch přijede osobně. Zajímavý je mnoha věcmi, podařilo se mu prosadit ve slavných filmových studiích, kde tvoří storyboardy, jako například k poslednímu filmu Star Wars nebo ke snímku Atlas mraků. Ovšem ke svému životu si tento Američan vybral Českou republiku, takže spolupracuje i s českými produkcemi. Dělal storyboardy například ke Třem sezonám v pekle. Myslím, že pro diváky bude obecně zajímavé, jak takové ručně malované podklady k filmům vypadají.  

Rozhovor s ředitelkou Radanou Korenou o LFŠ (zdroj: ČT24)

Rozvrh LFŠ

LFŠ – letní filipínská škola. Letošní Fokus se poprvé od roku 2007 zaměřil na zemi mimo Evropu – představí filmovou tvorbu Filipín. Jak starší i současné žánrové filmy, především gangsterku, superhrdinské filmy a horor, tak i výběr artových snímků.  

Mumblecore a Point of View. Programový blok Spektrum představí novou odnož amerického nezávislého filmu – mumblecore, pro niž je typický minimální rozpočet a častá improvizace. Podsekce WTF: Point of View připomene, že vyprávění nazírané pohledem postav tu bylo i před hororovou Záhadou Blair Witch. Třeba v chandlerovské Dámě na jezeře (1947) nebo v televizní Proměně (1975) nedávno zesnulého Jana Němce.  

Host do školy. Do Uherského Hradiště míří mimo jiné americká režisérka Julie Taymorová, která se nejvíce proslavila biografií Frida o malířce Fridě Kahlo. S výtvarným uměním na filmovém plátně má co do činění i chilský herec, spisovatel a divadelní režisér Alejandro Eduardo Goic, který ztvárnil argentinského homosexuálního malíře Jorgeho Larca v biografickém dramatu o spisovatelce Marii Luise Bombalové.  

S doprovodem. Odreagovat od projekcí se návštěvníci mohou třeba v LFŠ work & shop zóna, kde si budou moci zakoupit i sami vyrobit designové doplňky. Děti a teenageři se zabaví týdenním programem, který začíná Lunaparkem filmových vynálezů. A studenti filmových škol se mohou něco přiučit na workshopech České televize.  Pod ruce bude možné nahlédnout také scenáristovi Petru Jarchovskému, skladateli Janu P. Muchowi a režiséru Robertu Sedláčkovi. Krom toho se „školáci“ mohou zabavit i divadelními představeními (připomenou mimo jiné výročí Václava Havla a Williama Shakespeara) a koncerty (Plastiků, Mňágy a Žďorp či Anety Langerové).

Po škole. Ne všechno, co se děje na festivalu, zůstává jen na festivalu. Pořádající AČFK (Asociace českých filmových klubů) promítne pět snímků, které se následně během léta a podzimu dostanou i do distribuce. Dva patří do Projektu 100, který na velká plátna navrací velké fimy: japonské anima Cesta do fantazie a muzikál Starci na chmelu. K nim přibude ještě digitálně restaurovaný Baron Prášil, hořký životopis černošského klauna Monsieur Chocolat a adaptace severského knižního hitu Muž jménem Ove.