Co se dělo před Pelíšky a Obecnou školou? ČT podporuje prequely

Česká televize je významným koproducentem českých filmů, o čemž svědčí i zastoupení snímků, na nichž se podílela, nejen na letošním ročníku karlovarského festivalu. V hlavní soutěži jsou uváděny dva: manipulativní drama Učitelka Jana Hřebejka a bouřlivý Vlk z Královských Vinohrad zesnulého Jana Němce. Na oba tituly ČT navazuje v chystaných projektech, o nichž něco málo na festivalu prozradila.

Jana Hřebejka proslavila laskavá normalizační komedie Pelíšky. Jeho poslední počin se k tomuto příběhu vrací. Vznikají dokonce tři samostatné snímky rodinné ságy vycházející ze života rodiny scenáristy Petra Jarchovského. „Bohužel už ne s Jiřím Kodetem, jeho cholerickou postavu bude hrát Martin Finger, ale všechny ostatní postavy z původního vyprávění se vrátí,“ prozradil dramaturg Jaroslav Sedláček z Filmového centra ČT o trilogii Zahradnictví.

Jednotlivé díly by se od sebe měly žánrově lišit. „Minimálně dva filmy budou mít premiéru v příštím roce, uvidíme, jestli se ten třetí stihne také příští rok nebo až začátkem roku 2018,“ doplnila Helena Uldrichová, taktéž z Filmového centra, kdy diváci „nové Pelíšky“ mohou očekávat.

Méně svalů, méně vlasů, žádá Svěrák po Vetchém

Autobiografické zážitky tvůrců se odráží i v novém filmu Jana Svěráka, který točí opět podle povídek a scénáře svého otce Zdeňka Svěráka. „Jedná se o titul Po strništi bos,“ uvedla Helena Uldrichová s tím, že ČT na projektu bude spolupracovat. Příběh je, stejně jako Zahradnictví, dějově prequelem k debutu Jana Svěráka Obecná škola. „Opět se budeme setkávat s rodinou Součkových, opět čerpáme z dětství Zdeňka Svěráka. Natáčení začne v srpnu, premiéra je ohlášená na srpen příštího roku.“

Obecná škola (1991, režie: Jan Svěrák)
Zdroj: ČT

V rodičovských rolích Zdeňka Svěráka a Libuši Šafránkovou vystřídá Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková. „Ondřeje Vetchého pan režisér nutí, aby shodil tu svoji mohutnou svalovou hmotu a proplešatěl, dokonce mu navrhoval botox, říkal mi Ondřej,“ prozradil Jaroslav Sedláček. „A Tereza Voříšková chodí ke své herecké kaučce, kterou není nikdo jiný než Libuše Šafránková.“

Podzimní novinky

Premiéra Po strništi bos je naplánována až na srpen příštího roku. Už teď na podzim ČT do kin vpouští jiné dvě hrané novinky. Drama Krycí jméno Holec má také jistou návaznost na již existující film. Vychází z neuvěřitelné životní příhody režiséra Jana Němce. 

„V srpnu 1968 vzal kameru, vyrazil do ulic. Těch, kteří tehdy točili, bylo víc, ovšem Janu Němcovi maminka říkala: No, to je fajn, že jsi to natočil, ale svět se o tom musí dozvědět. A to ostatní kameramani nedomysleli. Takže Jan Němec vzal materiál, sednul si do svého sportovního autíčka a vydal se na dobrodružnou cestu napříč republikou do Rakouska. Tam musel přesvědčit vedení veřejnoprávní televize, aby záběry odvysílala. Nebylo to tak úplně jednoduché, protože Rusové měli tehdy připravenou kampaň, že je to přátelská pomoc, kterou si Čechoslováci vyžádali,“ popsal základní zápletku Sedláček. 

V hlavních rolích špionážního thrilleru o milostném trojúhelníku se objeví Kryštof Hádek, Vica Kerekes a rakouský herec Johannes Zeiler. Natáčí ho také Rakušan Franz Novotny.

Druhou podzimní novinkou budou Zloději zelených koní. „Jedná se o  dobrodružný film z 21. století o hledání vltavínů, těch krásných polodrahokamů v jižních Čechách. V hlavních rolích Pavel Liška, Marek Adamczyk a Jenovéfa Boková,“ doplnil Sedláček.