Vyšehradský kodex mohou mít zájemci i doma. Jako faksimile

Praha - Pravděpodobně nejcennější rukopis ve sbírkách českého státu, Kodex vyšehradský, vznikne jako faksimile originálu. Rukopis z 11. století, který spočívá v trezorové místnosti Národní knihovny a není jisté, zda bude někdy ještě veřejně vystaven, si tak vážní zájemci budou moci pořídit i do soukromé knihovny.

Vyšehradský kodex byl zhotoven ke korunovaci prvního českého krále Vratislava v roce 1085 nebo pro její připomínku o rok později. Od roku 2005 je národní kulturní památkou, jeho hodnota se odhaduje na milardu korun.

Národní knihovna příští týden podepíše s firmou Tempus Libri smlouvu o zhotovení faksimile. Společnost v minulosti podobně zpracovala třeba Strahovský evangeliář, Velislavovu bibli, Knihu hodinek knížete Rohana nebo Bibli kutnohorskou.

Vyšehradský kodex se v současné době podrobuje důkladnému zkoumání odborníků, kteří rozhodnou, zda by mohl být na omezenou dobu a ve speciální klimatizované místnosti vystaven. Takovou místnost knihovna pořídila před několika lety, když v ní vystavovala zapůjčený Codex gigas.

Tehdejší ředitel NK Vlastimil Ježek plánoval pak vystavit i Vyšehradský kodex, zatím však stále platí doporučení odborníků z doby před několika desítkami let vzácný rukopis nevystavovat, dodala mluvčí. Knihovna disponuje ale také uměleckou kopií Vyšehradského kodexu, kterou zvažuje veřejnosti ukázat.

Vyšehradský kodex je označován za nejvýznamnější a nejcennější rukopis chovaný v České republice. Tento evangelistář vznikl pravděpodobně v některém z bavorských klášterních skriptorií na objednávku některého z českých benediktinských klášterů. Jméno mu dalo místo jeho posledního uložení. Vzhledem k hypotéze badatelů, že byl určen pro královskou korunovaci Vratislava II. - či pro její pozdější připomínku -, jež se uskutečnila 15. června 1086, bývá někdy řazen k českým korunovačním klenotům.