Zuřivý dokumentarista Vladislav Kvasnička zemřel

Praha - Po těžké nemoci zemřel 10. června v Praze ve věku 55 let filmový dokumentarista Vladislav Kvasnička, na jehož kontě byly od roku 1988 dvě desítky snímků a televizních pořadů. Oznámila to jeho rodina. Bývalý dokumentarista České televize, který zažil válku v Čečensku a Chorvatsku, dokumentoval odsun sovětských vojsk. Zároveň se zajímal o osud uprchlíků na našem území.

Koncem 90. let odvysílala například Česká televize jeho hodinový dokument nazvaný Ruskem od Lenina k Leninovi, jehož tématem byl postoj Rusů k hodnocení role vůdce komunistické revoluce. Kvasnička se věnoval oblasti bývalého Sovětského svazu řadu let, procestoval tehdy celé Rusko osobními vlaky a nasbíral mozaiku osobních výpovědí běžných ruských občanů, které spojuje téma vztahu ke komunistické minulosti vlastní země.

„Hluboká empatie s lidmi vystavenými osudovým zvratům a schopnost zaujímat nekompromisní postoj vůči viníkům jej přitahovaly k problematice mezních existenčních situací,“ popisuje Kvasničku ostravské studio ČT, s nímž také spolupracoval.

Témata nacházel nejen ve válečných konfliktech. Během velkých povodní na Moravě v roce 1997 byl blízko těm, kterým voda tvrdě zasáhla do života. O jejich boji s vodním živlem natočil dokument Učiň sobě koráb. K tomuto tématu i k lidem, s nimiž se tehdy potkal, se vrátil po několika letech (v r. 2002) a natočil další dokument Voda na duši. V průběhu jeho realizace se povodňová katastrofa ozvala znovu, tentokrát v českých krajích. Spolupráci s ostravským týmem uzavřel krátkým dokumentem Cizinče, nejsi vítán (2005) o tom, jak se chováme k uprchlíkům z východu.

"Natáčel konfliktní filmy, jednal velmi otevřeně, bez zábran šel vždy za svým cílem. Na čas se dokonce ocitl bez práce. Investigativita a velká témata mu slušela. Mohl točit kdykoliv a kdekoliv, v tom byl opravdu zuřivým dokumentaristou." /producent Fero Fenič, s jehož společností Febio Kvasnička také spolupracoval/

Jeho poslední prací byl retrospektivní pohled do dvacetileté historie české punkové scény nazvaný X PUNK aneb 20 let s čírem, který však už nestihl dokončit. Vznikal ve sdružení filmařů Undermusic Production a měl Kvasničkovou kamerou zmapovat cestu, jakou punk od roku 1990 u nás prošel.

Tímto snímkem chtěl Kvasnička nepřímo navázat na svůj dokument …Aby si lidi všimli, který o tehdejším československém punku natáčel v roce 1988. Hudbu k tomuto krátkometrážnímu dokumentu tehdy nahrála čerstvě založená skupina Wanastowi Vjecy.

"Vladislav Kvasnička odešel ve věku, kdy jiní nabírají dech, aby zúročili svou zralou zkušenost. O jeho významném podílu na české dokumentaristice a o nepřehlédnutelném vkladu do ostravské televizní tvorby ale nemůže být pochyb," upozorňuje Televizní studio Ostrava.

Česká televize připomene Vladislava Kvasničku ve svém programu v sobotu 16. června na ČT2 pořady Václav Král očima Vladislava Kvasničky (ve 21:45) a Sousedé na útěku (ve 22:00).