Kreslená řidička tramvaje učarovala svými touhami

Praha - Animovaný snímek Tramvaj režisérky Michaely Pavlátové získal hlavní cenu prestižního filmového festivalu, který o víkendu skončil ve francouzském Annecy. Porotu oslovil způsob, jakým česká režisérka spojila erotiku a humor.

Porotu nejvýznamnějšího festivalu filmové animace zaujaly sexuální fantazie řidičky tramvaje. „Nemůžu říct, že se jim líbí všechno. Měla jsem pocit, že na můj film tleskali víc, ale ono je to taky tím, že lidi se rádi smějí a můj film je legrační,“ myslí si režisérka Pavlátová.

Sedmiminutový snímek vznikl v česko-francouzské koprodukci. Jako první z projektu, v němž mají vzniknout filmy zachycující ženské erotické sny. 

Na letošním festivalu v Cannes měl snímek premiéru v nesoutěžní sekci. Z festivalu v Annecy, přezdívaného Cannes animovaného filmu, si už odváží hlavní cenu. „Tramvaj bude uvedená na festivalu v Karlových Varech mezi českými filmy. Byla bych ráda, kdyby se pak objevil v distribuci,“ dodává Pavlátová.

Triumf české řidičky tramvaje nemusí být do budoucna ojedinělým úspěchem. Česko mělo v hlavní soutěži tři snímky a po letech také zastoupení na souběžně probíhajícím veletrhu animovaných filmů.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)