Ředitel Galerie hl. m. Prahy rezignoval. Předběhl tak odvolání z funkce

Praha - Ředitel Galerie hlavního města Prahy (GHMP) Milan Bufka tento týden rezignoval na svou funkci. S vedením Prahy se dohodl, že skončí k 31. srpnu. Praha chtěla ředitele odvolat kvůli problémům s hospodařením této městské organizace. Bufka, který ve funkci působí od října 2008, ale pochybení odmítl. Ve vedení galerie ho prý nechce současné vedení Prahy.

„Udělali jsme dohodu s radním pro kulturu Václavem Novotným, že s ohledem na představu TOP 09, že by galerii měl vést někdo jiný než já, podám žádost o uvolnění. S tím, že bude vybrán komisí nový ředitel a já mu pak podám funkci,“ potvrdil Bufka.

Pražský radní Václav Novotný (TOP 09) na dnešním zastupitelstvu řekl, že do čtrnácti dnů předloží radě návrh na vypsání výběrového řízení na post ředitele galerie a také na funkci šéfa Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Skončit by tak podle očekávání měl i stávající ředitel Ilja Šmíd, kterého k rezignaci už dřív vyzval šéfdirigent FOK Jiří Kout i umělecká rada tohoto tělesa.

„Nová politická reprezentace má představu, že by galerii měl vést někdo jiný. Toto rozhodnutí respektuji,“ komentoval změny Bufka. Galerie před několika týdny otevřela očekávanou expozici Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci. Podle Novotného je sice výstava profesionálně připravená, galerie ale výrazně překročila původní rozpočet.

Vyjádření Milana Bufky (zdroj: ČT24)

V centru zájmu se GHMP v posledních měsících ocitla právě kvůli převozu a instalaci Muchových pláten. Věnuje se ale soustavně prezentaci současného tuzemského i zahraničního umění. Výstavní prostory spravuje v několika budovách, například Bílkovu vilu, Colloredo-Mansfeldský palác, Trojský zámek nebo Rothmayerovu vilu.