Živočišné Khamoro zaplavilo pražskou náplavku

Živočišné Khamoro zaplavilo pražskou náplavku (zdroj: ČT24)

Na náplavce u Rašínova nábřeží v Praze začal nedělním večerním koncertem pod širým nebem 18. ročník světového romského festivalu Khamoro. Tradiční akce, na niž se sjíždějí romští hudebníci z různých koutů světa, potrvá do 4. června. Součástí festivalu je také řada doprovodných akcí včetně odborných seminářů o aktuálních tématech.

Na party na náplavce vystoupila nejdříve skupina Le Čhavendar z Rokycan, jejíž hudba vychází z romského folkloru obohaceného o jazz, latinu a flamengo. Na festivalu vystupuje také například DJ Shantel, který mixuje elektroniku a balkánskou hudbu. Je to vůbec první DJ, jenž zremixoval písně rumunských, srbských a makedonských kapel, uvedli pořadatelé.

Během osmnácti let koncertovalo na festivalu 184 kapel z 33 zemí. Romští muzikanti přijíždějí z Maďarska a Rumunska, ale například také z Egypta, Indie, Brazílie, USA, Portugalska, Ruska nebo Norska. Letos na hlavních pódiích vystoupí třináct romských kapel, z toho deset zahraničních a tři české.

Cílem festivalu je přiblížit romskou kulturu lidem a hlavně zbořit případné předsudky. Centrem Prahy proto projde v pátek průvod všech účinkujících a celý program skončí v sobotu galakoncertem, který bude na webu ČT24 přenášet i Česká televize.