Záchranná mise pro tibetskou kulturu začíná v Praze

V pražské Národní knihovně začala výstava Tradiční tibetská kniha a malba. Expozice představí tibetskou knižní kulturu a sakrální malby. V současnosti řada tibetských památek chátrá, proto je cílem výstavy nejen přiblížení tak vzdálené kultury, jako je ta tibetská, ale také podpora záchrany památek přímo v Tibetu.

Sdružení pro Tibet organizovalo mezi lety 2002 a 2014 sedm misí na pomoc ohroženému klášteru Diskit a jeho uměleckému dědictví. Na velkých fotografiích lze porovnat, v jak havarijním stavu byly vzácné historické nástěnné malby a jak se péčí českých odborníků proměňují opět ve skvosty tradičního buddhistického umění.

„Chceme apelovat na českou veřejnost, aby přispěla mnichům školy Gelug na restaurátorské práce v klášteře Diskit,“ vysvětlil hlavní důvod výstavy Dalibor Lebloch, který předsedá Sdružení pro Tibet a který zapůjčil většinu exponátů. Sdružení pro Tibet organizuje řadu benefičních akcí na záchranu památek, včetně sbírky na serveru Hithit.

V Národní knihovně je dále vystaven tucet historických závěsných obrazů z Mongolska, Ladaku a Nepálu v brokátových rámech, zobrazujících božstva buddhistického pantheonu. Prezentovány jsou tibetské rukopisy a tisky, doplněné vzácnými předměty se vztahem k tibetskému buddhismu.

Tibetské památky žádají o pomoc v Národní knihovně (zdroj: ČT24)

Výstava Tradiční tibetská kniha a malba se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana v přízemní výstavní chodbě Národní knihovny. „V Klementinu pořádáme výstavy právě v této chodbě, naší největší devizou je to, že denně tu projde pět tisíc návštěvníků knihovny. Jsou to lidé, kteří nespěchají, ale přišli sem za informacemi,“ říká ředitel Národní knihovny Petr Kroupa. Výstava potrvá do 9. července 2016.