Krása bude křečovitá. V Alšově galerii došlo na Bretonova slova

Jako o nejvýznamnější za posledních dvacet let mluví Alšova jihočeská galerie o výstavě československých surrealistů. Na zámku Hluboká shromáždila dvě stě padesát exponátů. Kolekci galeristé nazvali podle slavného výroku francouzského básníka André Bretona, který zveřejnil první manifest surrealismu – Krása bude křečovitá.

Výstava na Hluboké se zaměřuje na surrealismus v Československu ve vrcholném období tohoto uměleckého směru v letech 1933 až 1939. Doplňuje ho díly autorů, kteří na surrealismus ve své tvorbě reagovali. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout obrazy od Jindřicha Štyrského, Toyen, Karla Teigeho, Vítězslava Nezvala nebo Františka Muziky. 

„Surrealismus byl nejen výtvarný, ale i životní styl. V meziválečném období umožňoval umělcům obrovskou svobodu ve vyjadřování, zkoumání, hledání a nalézání,“ připomněl šéfkurátor Alšovy galerie David Kubec.

Díla galeristé sháněli dva roky. Zapůjčili si je od institucí i od soukromých sběratelů – nejen z Česka a Slovenska, ale i z Francie nebo Švýcarska. „Například obraz Léda s labutí od Josefa Šímy z roku 1938 byl donedávna jednou z nejdražších položek aukčních síní. Jsme rádi, že jsme ho do výstavy získali, je zde konfrontován s obrazy od Toyen, konkrétně Spící a Sen,“ zmínil některé z ceněných zápůjček Kubec.

Alšova galerie vystavuje surrealismus (zdroj: ČT24)

Jen v prvním týdnu výstavu zhlédla tisícovka návštěvníků. Galeristé ji označují za klenot této sezony. Její hlavní část – Surrealismus v Československu 1933–1939 – v Hluboké doplní od konce června instalace Pařížští surrealisté a český surrealismus ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Obě výstavy je možné zhlédnout do 2. října.