Winternitzova vila miluje umění, pojďte se podívat

Praha – Obdivovatelé funkcionalistické architektury mohou jásat. Vila architekta Adolfa Loose, kterou navrhl pro advokáta Josefa Winternitze, prošla rekonstrukcí a na celý týden poskytla prostory výtvarníkům a fotografům. Ti nyní svými výtvory lákají veřejnost k její prohlídce. Možnost spatřit vilové interiéry mají zájemci pouze do 6. června.

Výstavou se organizátoři pokouší nenásilně navázat na akci Díra nedíra z konce 90. let. Od té doby je to vůbec poprvé, co může veřejnost zkouknout, jak vypadají interiéry vily po přestavbě. Ta probíhala podle původních plánů a snažila se o co nejvěrnější podobu tehdejšího gigantu. Konstruktéři se drželi i přesných napodobenin nábytku. Využili však i některé zachované kusy – jako např. původní dřevěné šuplíky.   

Organizátor výstavy David Cysař je toho názoru, že funkčnost budovy jako galerie vile sedí mnohem víc než jako obyčejné prostory pro bydlení. „Je to zkrátka dokonalý prostor pro galerii,“ nechal se slyšet.   

Základy půdorysu vily byly položeny v první polovině 30. let. Šlo o Loosovu druhou stavbu a zároveň o poslední v jeho životě. Dvoupatrový rodinný dům na Smíchově zabavili majitelům během druhé světové války Němci a následně jej prodali Praze. Téměř polovinu 20. století sloužila stavba coby dětská školka. Současní potomci Winternitze ji však obdrželi nazpátek v restituci a rozhodli se jí vrátit lesk. 

Winternitzův objekt svou slávou zastiňuje jeho střešovická sestra Müllerova vila. Ta je podle historika architektury Vladimíra Šlapety absolutní špičkou v Loosově funkcionalismu. Nicméně jde o podobný sestupný komplex stavby s jasně typickými rysy, které rozptylují pochybnosti o tom, zdali je Loos vážně autorem. Winternitzova vila je skromnější a představuje podle Šlapety standard funkcionalistické architektury. 

Přesto je budova výjimečná. Architekt totiž myslel dokonale prostorově. Oplýval velkou představivostí a měl jasno v tom, jak budou prostory ve finále vypadat. Vytvořil tedy nejprve funkční prostory s jejich patřičnou užitečností a teprve posléze je skládal vedle sebe. Vždyť razil tehdejší motto – pryč s přebytečnými dekoracemi, hlavně ať vynikne funkčnost prostor. 

Výstava v zrekonstruované Winternitzově vile
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Galerie naposledy otevře své brány 6. června. Pokud by snad někoho vystavené obrazy neuchvátily, může se porozhlédnout po šesti ložnicích, několika koupelnách a po obří terase, jež poskytuje báječný výhled na hlavní město.