Ženy Almodóvar nikdy neopustí. V Cannes představil Julietu

Almodóvar představil v Cannes Julietu (zdroj: ČT24)

Na festivalu v Cannes představil režisér Pedro Almodóvar Julietu. V novém snímku využívá oscarový tvůrce opět svoje oblíbené motivy, jako jsou silná role žen, odhalování křivd z minulosti nebo složitá sexualita.

Když je Antíe osmnáct, opustí svou matku bez jediného slova vysvětlení. Julieta ji roky zoufale hledá a přitom zjišťuje, jak málo svou dceru zná. Dohromady je svede po dvanácti letech až náhodné setkání.  

Almodóvar, stejně jako před deseti lety ve filmu Volver, vypráví znovu čistě jen o ženách. Zkoumá přitom jedno ze svých nejoblíbenějších témat – matky. „Natočil jsem hodně filmů o matkách, ale Julieta je nejzranitelnější,“ tvrdí o své nejnovější hrdince. V titulní roli se vystřídají dvě herečky – Emma Suárezová a Adriana Ugarteová – každá představuje Julietu v jiné časové a emoční etapě života. 

Vrátil jsem se na místo, které nikdy neopustím – do ženského světa.
Pedro Almodóvar

V Cannes se Almodóvar se svou novinkou uchází o cenu v hlavní soutěži. Na festivalu už uspěl dvakrát – s dramaty Vše o mé matce a Volver. 69. ročník svá ocenění rozdá 22. května. O dva měsíce později se Julieta vydá i do českých kin.