Handicapovaní opět stojí za kamerou

Praha – Současná vládní krize a morální krize společnosti nenechaly chladné ani české handicapované občany. Rozhodli se proto natočit dokumentární snímek o problémech, které momentálně sužují naši zemi. Zatím bezejmenný film se poprvé bude promítat na podzim letošního roku.

Za kameru se postižení ale nestaví poprvé. V rámci tvůrčích dílen občanského sdružení Inventura totiž před dvěma lety natočili oceněný snímek Pozemšťané, koho budete volit? Čtyřicetiminutová sonda voleb do Poslanecké sněmovny získala Cenu Pavla Kouteckého nebo cenu diváků festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě. 

Sdružení Inventura si totiž klade za cíl integraci handicapovaných lidí prostřednictvím uměleckých aktivit. Pokouší se také vymýtit předsudky vůči postiženým a dokázat veřejnosti, že jsou schopní i takového nelehkého úkolu jako natočit film. 

Z natáčení Pozemšťané, koho budete volit?
Zdroj: ČT24/Pozemšťané, koho budete volit?

Snímek se snaží odpovědět na otázky ohledně nejistoty z toho, jak by naše společnost měla fungovat a kdo by ji měl nyní řídit. Situační výpověď české společnosti hledá inspiraci ve zvířecí říši tak, že jejich hierarchie aplikují na Česko. Nalezne republika zalíbení v monarchii včel, nebo snad odkouká systém vedení smečky divokých šelem? 

Tvůrci dokumentu se vydali sbírat materiál na prvomájové mítinky, coby pozorovatelé se účastnili i odborářských demonstrací či protestů zdravotníků. Filmaři se směle pustili i do neonacistických pochodů, což pro ně vzhledem k nenávistným reakcím aktérů nebylo jednoduché. O tom se lze přesvědčit v následující ukázce.

Práce na dokumentu klade na postižené velké nároky, i přesto je pro ně přínosem. „Pro účastníky dílny je to velká zkušenost. Jejich bezprostřednost a otázky mířící k jádru věci, na které se lidem těžko odpovídá, často vzbuzují nevoli. Štáb se tak učí obstát v reálných situacích s druhými lidmi, ustát odmítnutí či zvládnout potenciální agresi druhých,“ vysvětlil režisér projektu Ivo Bystřičan.