Pět krátkých + pět celovečerních filmů = desátá Kouteckého cena

Ceny Pavla Kouteckého, oceňující nejzajímavější české dokumentární počiny, oznámily nominované letošního, desátého ročníku. Poprvé se do výběru vedle pěti celovečerních snímků dostala i pětice krátkometrážní tvorby. Vítězové budou vyhlášeni 9. června, všechny nominované tituly mohou diváci zhlédnout na zvláštních projekcích.

Nominace celovečerních filmů:

Koudelka fotografuje Svatou zemi. Snímek režiséra Gilada Barama je intimním svědectvím tvůrčího procesu tohoto významného českého fotografa.

Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Kristýna Bartošová hledá recept na život těla i duše u česko-srbského popularizátora dietologie a přítele Ratka Mladiče. 

Trailer: Nebezpečný svět Rajka Dolečka (zdroj: Festival Jeden svět)

Mallory. Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové o ženě, která se dokázala vymanit z drogové závislosti navzdory beznaději.  

Teaser: Mallory (zdroj: ČT24)

Amerika. Jan Foukal sleduje cestu dvou lidí do země svobody a zároveň nahlíží do života současných trampů.  

V paprscích slunce. Ruský dokumentarista Vitalij Manskij přibližuje život rodiny v Pchjongjangu během jednoho roku i mimo oficiální záběry.

Trailer: V paprscích slunce

Nominace krátkých dokumentů:

  • Strip (režie: Kateřina Turečková). Imtimní pohled do vztahu dvou dívek, z nichž jedna je striptérka. 
  • Kohoutková (režie: Veronika Lišková). Dokumentární hříčka z projektu My Street Films. 
  • Co dělat, když vlaky projíždí (režie: Karel Friis Forchhammer). Pětice kluků u železničních kolejí, graffiti a rap.
  • Království banánových krabic (režie: Jan Vondráček). Příběh o majiteli antikvariátu, který s knihami obchoduje, ale nečte je.
  • Všechno skončí v jedné bedně (režie: Alžběta Kovandová). Jemně parodický mikroportét sběratele, gynekologa a honorárního konzula Oldřicha Uttendorfského. 

Všechny nominované filmy mohou zájemci vidět v červnu na několika projekcích, například v kině Světozor či v parku Stromovka v Praze, ale také v Plzni, Lánech, Broumově a Třebíči. Organizátoři připomenou také tvorbu Pavla Kouteckého venkovními projekcemi dokumentu o architektovi Josipu Plečnikovi - v zahradách Pražského hradu a před jeho kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad.