Češi v Cannes

Cannes - Česko letos na festivalu zastupují jen dva snímky. V rámci oficiálního programu představí svůj absolventský film Michal Hogenauer Tambylles a krátký film Tramvaj režisérka Michaela Pavlátová, který bude rovněž uveden na dalším francouzském festivalu animovaných snímků v Ansy.

Pavlátová natočila erotický příběh o fantaziích tramvajové průvodčí. Sedmiminutový animovaný film je součástí canneského programu, kde se představují v mezinárodní konkurenci pouze ženy a tématem jsou jejich sexuální představy. 

„Mně se líbila představa ženy, která řídí tramvaj a vlastně má ve své moci všechny ty své pasažéry, což jsou všichni shodou okolností muži. Ona je tam vlastně má zamčené a může si o nich představovat, co chce,“ řekla s potutelným úsměvem režisérka. Pavlátová je známa jako režisérka animovaných i hraných filmů a také dokumentů. Najdeme mezi nimi například tituly Děti noci, Karneval zvířat, Nevěrné hry, Dvakrát nebo Repete. 

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Ve studentské sekci Cinéfondation bude promítnut absolventský snímek studenta FAMU Michala Hogenauera Tambylles. Dramatický příběh mladíka s kriminální minulostí, který se snaží začlenit zpátky do společnosti. Hraný snímek pojal začínající režisér jako fiktivní dokument. Téměř hodinový snímek uspěl v tvrdé konkurenci dalších 2 000 studentských filmů. 

„Chtěl jsem natočit film o cestě mladého člověka za uvědoměním si vlastního selhání a provinění. Domnívám se, že programové oddělení v Cannes zaujalo aktuální téma a naléhavost otázky o trestu a vině, které film klade a filmařsky střídmé pozorování mladistvého delikventa, který se snaží začít nový život. Bylo to náročné natáčení, proto mám z nominace v Cannes velkou radost. Celý film byl velkým riskem, tematicky i formálně. Bylo nutné všechny zúčastněné přesvědčit, že přísný audiovizuální koncept filmu má vzhledem k příběhu smysl a to bylo místy těžké,“ říká o filmu sedmadvacetiletý režisér. 

Michal Hogenauer / Tambylles
Zdroj: ČT24

Tambylles není první projekt režiséra Hogenauera, který uspěl na mezinárodní scéně. Jeho krátkometrážní film Děti sledující noční vlaky byl prezentován na 21. festivalu Premiere Plans v Angers, Hogenauer byl také mezi 6 režiséry, kteří v rámci Visegrad Shorts On Tour prezentují své filmy v zemích Visegrádské čtyřky a získal hlavní cenu na festivalu Ostrava Kamera Oko. 

Sekce Cinefondatión je soutěžní, vyhlášení výsledků proběhne 25. května. V případě výhry získá režisér kromě peněz na svůj další film i možnost uvést ho právě na prestižním cannském festivalu.