Recenze: Divadlo Na zábradlí trpí divácky vzrušivou Posedlostí

Kdo rád vkládá vlastní příběh do volnější struktury divadelního děje, kdo se nebojí citové smrště a kdo umí nakládat s nadsázkou, ať pospíchá do Divadla Na zábradlí. Jejich nový titul Posedlost takového diváka potěší. Inscenační tým Jana Mikuláška a Dory Viceníkové připravil divácky vzrušivé a znepokojivé představení o posedlých ženách a mužích.

Scéna a kostýmy Marka Cpina pevně drží aktéry v přehledné konstrukci paralelních retro domácností. Zvyklosti, obsese, rozkoše nebo neurózy, to vše jsou impulsy, které rozhýbávají stylizované situace zúčastněných. Počáteční ticho a zpomalení, trpělivě ztvárněné Miloslavem Königem, se postupně rozpouští férií vibrací, ruchů a rytmů, v níž se odehrávají partnerské etudy. Tlukot srdce je spojující, Jana Plodková ho umí tišit i rozhýbat, její pohybové sestavy okouzlí.

Za zdmi pokojíků

„Pocit oddělení je úplný“, říká jedna z postav a hrdinové domácností opravdu žijí každý po svém. Banalita střídá dramatické napětí, režie pracuje s překvapivostí nečekaných momentů. Černý humor zahaluje nahost intimity, hru ochucuje jako koření. Obsahově mne zaujala třeba pasáž o „časovém plánu mlčení,“ v níž Posedlý muž (Stanislav Majer) popisuje potřebu harmonogramu mlčení a neopodstatněného tlachání.

Divadlo Na zábradlí trpí Posedlostí (zdroj: ČT24)

Ze scénických nápadů skvěle fungují hluk a pohyb automatické pračky nebo tetovací pistole. Až surrealistická atmosféra Posedlosti mne v myšlenkách spojila s vizuálními zážitky dávných inscenací Jana Antonína Pitínského či Petra Lébla. Novinku charakterizují sólové i párové mikroscény plus práce se zvukem a tichem.

Snad jediné, co nemusím a co se v kusu opakovaně děje, je nasazování zvířecích hlav na hlavy lidské, ovšem k tomuto „bajkaření“ by byla třeba hlubší analýza. Pronášené myšlenky (některé dialogicky přirozené, jiné monologicky deklamované), jakkoli izolované, nutí k zamyšlení.

„Svět se vlastně skládá z nesnesitelností a všechno v nás je podezřelé.“ Myslíte na tajné úchylky a emocionální klece? Dostali jste někdy květinu od svého protějšku a báli se, co se z toho vyklube? Cítíte nutkavou touhu mít všechno perfektní? Nejbližší Posedlosti se v Divadle Na zábradlí v hodině a půl bez pauzy dočkáte už v pátek 13. května.