Street For Art rozbouří stojaté vody na „jižáku“

Praha – Festival Street For Art už dávno není jen lokální záležitostí, ale svým významem přerostl do celopražské akce. Hlavním tématem festivalu je letos Kultura v místě, ve kterém žijeme. Pro mnohé návštěvníky je to konečně důvod, proč navštívit odlehlé Jižní Město. Právě zde totiž festival startuje.

Nové představení Jižák, město snů se snaží reflektovat dojmy ze života pražského sídliště. Organizátoři pro svůj projekt sháněli mladistvé dobrovolníky z řad street tanečníků, hudebníků a z podobných zájmových kruhů. Zájemci by však měli mít své kořeny právě v Jižním Městě.   

Divadlo Šnek vyroste hned u opatovického metra, kde zůstane coby provizorium devět dní. Divadelní scéna si za cíl klade víc komunikovat s běžnými tamními občany, a pokud možno je co nejvíc angažovat do projektu Street Artu. Tvůrci jsou totiž toho názoru, že je nesmírně důležité zajímat se o vývoj místa, kde žijeme. Mezi to samozřejmě patří i znalost toho, co se děje kolem.   

Podle organizátorů je vztah k místu, kde trávíme svůj čas „základním předpokladem kulturní sounáležitosti“. Městské zázemí pak formuje i náš další život, chování a názory. Mimo jiné prý třídí i náš vkus. 

Opatovické sídliště podle Davida Kašpara stálo u zrodu hip hopové a graffiti scény. „Subkultury a alternativní podhoubí tu žijí více než kdekoliv jinde. Je to místo, které má specifickou kulturu. A právě o kultuře místa je letošní festival Street For Art, na němž bude mít hra premiéru,“ řekl Kašpar. 

Street For Art by také rád zjistil, co konkrétně si obyvatelé sídlišť o svém bydlení myslí, případně jak se na „jižáku“ cítí. Dalším úkolem je tedy občany přivést k tomu, aby spolu navzájem sdíleli své dojmy. Součástí programu bude i filmové promítání snímků Panelák je kamarád, Panelstory či Srdečný pozdrav ze zeměkoule.  Dále proběhne např. diskuze o zbudování divadla na pražském Opatově. 

Festival Street For Art 2012 začal včera a končí 26. května. Akce se koná již popáté. 

Vydáno pod