Demoliční projekt PJ Harvey kritizuje hlavně Ameriku

Nová deska PJ Harvey (zdroj: ČT24)

Hope Six Demolition Project, neboli nová deska PJ Harvey, podle novinářů hovoří silně protiamerickým hlasem. Písničkářka kritizuje Spojené státy za to, že chtějí na jednu stranu do světa vyvážet rovnoprávnost, ale na druhou se neumí postarat ani o obyvatele svého hlavního města. Držitelka Mercury Prize vypráví i o bezpráví, chudobě a dopadech války.

Na svém novém albu se PJ Harvey stala válečnou zpravodajkou z Kosova a Afghánistánu i pozorovatelkou dění v chudé černošské čtvrti ve Washingtonu. Deska vznikala ve spolupráci s fotografem Seamusem Murphym. Dvojice společně objížděla výše zmíněná místa. Zpěvačka nahrávala zvuky ulice, pročítala blogy vojáků sloužících v Afghánistánu a pozorovala život obyčejných lidí. Krom toho skládala básně do sbírky The Hollow of the Hand.

Na silně politické desce Hope Six Demolition Project navazuje na předchozí Let England Shake, kde pro změnu kritizovala válečná a koloniální angažmá Velké Británie. Kvůli natáčení si tentokrát pronajala londýnský Somerset House a uvnitř zřídila dočasné nahrávací studio za skleněnou stěnou. Na PJ Harvey v tvořícím procesu se přišlo podívat na tři tisíce fanoušků.