Praha hostí dva génie, kteří se potkávají až po smrti

Praha - GATE Galerie a informační centrum Středočeského kraje ve spolupráci s Galerií Vernon otevře pro veřejnost 18. května výstavu Francis BACON & Bohumil HRABAL / Dva géniové, jež si neklade malé cíle. Světoznámého figurativního malíře Francise Bacona, který patří mezi autory, jejichž díla trhají rekordy aukčních síní, propojí s texty českého spisovatele Bohumila Hrabala. Koncept výstavy odkrývá vnitřní souvislosti. Ačkoli se oba umělci nikdy nepotkali, mnohé je spojovalo. Myšlenky Bohumila Hrabala budou představeny ve vztahu s obrazy Francise Bacona.

Ačkoliv Bacon známý portrét Inocenta X. od Velázqueze nikdy neviděl (znal pouze jeho reprodukce), zrealizoval během svého života 45 obrazů, na kterých zobrazil papeže. Na pražské výstavě je vystavena studie papeže Inocenta X. ze 17. století, která je téměř identická s originálem od Velázqueze.

Bacon se nadchl také pro Tizianův portrét papeže Pavla III. z římského rodu Farnese a pro portrét papeže Klementa VII., který namaloval Sebastian del Piombo; oba renesanční obrazy jsou dnes uloženy v Uměleckohistorickém muzeu (Kunsthistorisches Museum) ve Vídni. Bacon měl na italskou renesanci silnou vazbu, cítil k ní pouto po celý svůj život. Své italské kresby daroval na sklonku života, v roce 1988, Cristianovi Lovatellimu Ravarinovi.

Diego Velázquez / Inocent X.
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Početnými studiemi papežů, které Bacon tvořil od roku 1951, se snažil překonat bránu mezi realitou a smyslovou sférou, která diváka táhne až dolů, do hlubin podvědomí. Z obrazů papežů pramení silná magická energie, kterou divák vnímá, ale není schopen ji racionálně vysvětlit. Také barvy mají zvláštní sílu, stejně jako velké klece, do kterých Bacon jakoby uzavírá postavy, aby je oddělil od reality a zprostil je jakékoliv ilustrační hodnoty. Chce se přiblížit úrovni mysli, kde logiku nahrazují pocity. „Jeden expert o něm řekl: jako když vstupujete do řeznictví, ale slyšíte koncert od Händela. Obrazy jsou tak dramatické, odpudivé, až jsou krásné,“ uvedla Monika Burian Jourdan, ředitelka Galerie Vernon, která díla do Prahy přivezla.

„Málokdo ví, že začal designováním nábytku. Ke kresbě a malbě se dostal, když poprvé viděl kresby Picassa. To ho přivedlo k umění,“ říká o Baconovi Burian Jourdan.

V italských kresbách papežů se Bacon vrací ke svému oblíbenému tématu, snad jen s menší dávkou násilí, ale stejnou intenzitou vyjádřenou především v odlescích očí a obličejových rysech. Dílo Francise Bacona nebylo v Praze doposud nikdy uceleně představeno; díky výstavě budou mít návštěvníci vůbec poprvé v historii České republiky možnost uceleně shlédnout jeho velkoformátové kresby a malby. Díla pocházejí ze sbírky Cristiana Lovatelli Ravarina, italského společníka Francise Bacona z posledních let jeho života, kterému umělec kresby věnoval a který výstavu osobně zahájil.

Francis Bacon & Bohumil Hrabal / 2 géniové
Zdroj: ČT24

Francis Bacon a Bohumil Hrabal tváří v tvář 

Obě osobnosti se poprvé setkají „tváří v tvář“ při divadelním dialogu, jenž bude uveden 20. a 21. června 2012. Autorka hry, italská básnířka a prozaička Maria Gloria Grifoni, přeložila do italštiny Hrabalovu knihu Bambino di Praga a právě během práce na překladu si všimla podobnosti obou osobností. Ve hře pracuje s osudy obou géniů; sepsala dialog odehrávající se mezi malířem a básníkem, který odkrývá jejich společné rysy. Slova v textu vyjadřují ve zhuštěné formě myšlenky, emoce i trvalou přítomnost strachu, jenž byl oběma umělcům společný. 

„Inspirací pro propojení děl Francise Bacona s texty Bohumila Hrabala se stal Hrabalův citát: 'Slabost je moje síla, prohra je moje vítězství, být ustrašený je moje zdatnost, být opuštěný je moje zalidněnost, zbabělost je moje bojovnost, chlípnost je moje čistota, přetvářka je můj portrét.' Právě tehdy jsem si všimla, že si oba autoři byli velice podobní. Zajímavá je už jenom ta skutečnost, že oba zažívali na konci svých životů velmi těžké momenty,“ přiblížila Burian Jourdan impuls, který ji motivoval k netradičnímu propojení těchto umělců.

Francis Bacon & Bohumil Hrabal / 2 géniové
Zdroj: ČT24

Některá zahraniční média a historikové umění pochybují o pravosti Baconových děl, Burian Jourdan, která kolekci do Prahy přiveze, je ale vyvrací. Říká, že polemiky o pravosti děl, které v minulosti vyvstaly, jsou již překonané. „Je složité říct to ve zkratce. Můj osobní názor je, že se jedná o originální díla. Linka je absolutně jednoznačná. Není tady jedno dílo, když se podíváte na celek, je jasné, že to přichází z ruky Francise Bacona.“

Výstavu je možné navštívit od 18. 5. do 22. 7. 2012 v GATE Galerii a informačním centru na adrese Husova 21, Praha 1 (Po–So 10:00–18:00, Ne 11:00–18:00).