Všechny cesty Davida Vávry vedou do Ostravy

David Vávra za architekturou cestuje, vypráví o ní a také ji maluje. Své malby míst, kam ho zavedly nejen televizní Šumné stopy, vystavuje nyní v ostravské Industrial Gallery.

Tři cesty za architekturou vydal David Vávra v loňském roce také jako knihu. Dvakrát za architekturou vyrazil při natáčení cyklu Šumné stopy, potřetí šlo o jeho soukromou výpravu. „Jedna cesta vede ke kořenům naší civilizace, do Řecka, druhá ke kořenům naší víry, tedy do Izraele, a třetí je o tom, jak to všechno my Evropané dovážíme na jihoamerický kontinent, to znamená do Brazílie a Argentiny,“ upřesnil architekt. 

Chrámy, mrakodrapy, obytné domy i úřední budovy zachycuje pastelem na černý papír.  „Když někam jedu, sbalím nejdříve pastel s papírem a pak možná spodní prádlo,“ neumí si prý už cestování bez malování představit. Po návratu do Prahy pak své namalované postřehy zvětší.

Reportáž: David Vávra vystavuje cesty za architekturou (zdroj: ČT24)

Přibydou zase další - se štábem Šumných stop se chystá do Rumunska. Jeho dosavadní Tři cesty za architekturou jsou v Ostravě k vidění do 6. května jako součást festivalu Archikultura. Přehlídka připravila také například ukázku z činnosti a projekty kanceláře McCullough Mulvin Architects z Dublinu nebo Fernández de Córdova & Roda z Bolívie.