Když nemůžeš, tak přidej. Emil Zátopek závodí v komiksu

Příběh běžce Emila Zátopka přenesli do komiksové podoby spisovatel Jan Novák a kreslíř a ilustrátor Jaromír Švejdík známý jako Jaromír 99. Kniha nazvaná Zátopek vychází s podtitulem podle slavného motta Když nemůžeš, tak přidej. Knihu doprovází výstava v pražské galerii Černá labuť, která představuje i další Švejdíkovu práci, třeba kresby z Aloise Nebela.

Spisovatele Jana Nováka inspirovala událost ze Zátopkova života, kdy se v době tuhého komunistického režimu v roce 1952 postavil za svého kolegu Stanislava Jungwirtha a prosadil, aby mohl odjet na olympiádu do Helsinek.

„Libreto k Zátopkovi byl původně filmový scénář, ale když jsem dostal nabídku jej zpracovat jako komiks, hned mne ta story zaujala a následná spolupráce s Janem Novákem byla skvělá,“ řekl Jaromír Švejdík.

Červený jako Zátopkův Zlín

Emil Zátopek (1922 až 2000) vytvořil celkem třináct světových rekordů na kilometrových a pět na mílových tratích. Nejvíce se proslavil právě během olympijských her 1952 v Helsinkách, kde vyhrál běh na 5 a 10 kilometrů a dokonce i maraton, který tehdy běžel poprvé v životě.

Petr Novák: S Jaromírem jsme si nejdřív dali pár piv (zdroj: ČT24)

„Nejdřív jsme si dali pár piv na rozjezd, abychom zjistili, že si vyhovíme. Potom jsem odevzdal Jaromírovi scénář, ten odjel do Jeseníků a odtamtud přivezl rozkreslení jednotlivých scén. Mně se to líbilo. A pak na tom Jaromír rok a půl makal,“ popisuje spolupráci Jan Novák.

„Poprvé jsem pracoval v komiksu s barvami, zaujaly mne odstíny typické pro propagandistické plakáty těch let. Cihlová červeň, která je v komiksu dost dominantní, je typická i pro Zátopkův Zlín,“ doplnil Švejdík. Komiks Zátopek spolu připravila nakladatelství Argo a Paseka.

Vydání knihy doprovází výstava Když nemůžeš, tak přidej v pražské Černé Labuti, která potrvá do konce května. Komiksová díla Jaromíra 99 na výstavě doplňují portréty a siluety, které autor vytváří originální metodou vystřihování, vyřezávání nebo vrstvení z papíru.

Jaromír 99 patří k nejvýraznějším autorům českého komiksu posledních dvou dekád. Byl zakladatelem, textařem, skladatelem a zpěvákem řady kapel, například Priessnitz nebo Umakart. Spolu s Jaroslavem Rudišem je autorem komiksu Alois Nebel a spolupracoval i na stejnojmenném filmu. Složil k němu známou píseň Půlnoční, kterou nazpíval Václav Neckář. Je také autorem vizuálních materiálů k filmům Jedna ruka netleská, Samotáři nebo Grandhotel a autorem komiksů Bomber nebo Zámek.