Hřebejk najde Pět mrtvých psů. A vrátí se k Pelíškům

Spletitý příběh nelegálního kšeftování se zvířaty a s ním souvisejících vražd je třetím případem „detektivů od Nejsvětější trojice“. Po temných Modrých stínech Viktora Tauše se režie další třídílné minisérie opět ujal Jan Hřebejk. Pět mrtvých psů začne ČT1 vysílat v neděli 10. dubna ve 20:00.

Pro Jana Hřebejka byl první režisérskou zkušeností s detektivkou Případ pro exorcistu, kterým detektivní tým vedený Marií Výrovou (Klára Melíšková) začínal. Ke kriminálnímu vyšetřování se dostal také v seriálu Místo zločinu Plzeň.

Volná série případů „detektivů od Nejsvětější trojice“ – Klára Melíšková, Stanislav Majer, Tereza Voříšková, Miroslav Krobot – vznikla podle scénáře Petra Jarchovského, Hřebejkova dlouholetého spolupracovníka.

Pět psů, tři medvědi a jeden lev

„Každá z minisérií je trochu jiný žánr. Exorcista byl mysteriózní i groteskní, Modré stíny byly politický thriller,“ srovnává Hřebejk, „v Pěti mrtvých psech jsem se vrátil ke svému režijnímu rukopisu, který víc z předlohy akcentuje humor. Nicméně samotný případ je oproti Exorcistovi reálnější.“

Případ zavede diváky a následně i vyšetřovatele do olomoucké zoo, kde dojde k záhadné krádeži tří medvědů a během ní i k vraždě. Zmizení zvířat se během pátrání protne s ilegálními psími zápasy a s praktikami organizovaného zločinu.

Trailer: Pět mrtvých psů (zdroj: ČT24)

„Nechybí napínavé momenty. Jedním z takových je kupříkladu chvíle, kdy se kriminalisté ocitají v jedné místnosti s opravdovým živým lev. Nutno poznamenat, že při natáčení nešlo o žádný počítačový trik,“ upozornil scenárista Petr Jarchovský.

Filmové příběhy píše podle detektivek spisovatele Michala Sýkory. S Pěti mrtvými psy, na rozdíl od předchozích Modrých stínů a Případu pro exorcistu, se seznámí dříve diváci než čtenáři. Kniha teprve vyjde.

„Celkem má Petr Jarchovský připravených pět případů. Další by měl začít točit opět Viktor Tauš někdy za rok,“ prozradil Hřebejk, že v plánu jsou i další pokračování.

Retronávraty k Pelíškům

Podle Jarchovského scénáře natočil také další celovečerní film. Jejich Učitelka přijde do kin v červenci. „Je návratem k našim prvním filmům – Pupendu, Pelíškům, Musíme si pomáhat. Tedy retrofilm, odehrává se začátkem 80. let. Takových 12 rozhněvaných mužů na třídní schůzce,“ naznačil Hřebejk.

Rozhovor s Janem Hřebejkem (zdroj: ČT24)

Se svým dvorním scenáristou chystá už další rozsáhlý filmový projekt. „Půjde o rodinnou epopej, příběh Petrovy rodiny, mělo by vzniknout šest dílů pro televizi a tři samostatné celovečerní filmy,“ uvedl Hřebejk. Ve snímku se objeví i postavy, které diváci znají z Pelíšků – jen o dvacet let mladší. Ústřední mužskou roli hraje Martin Finger, tři sestry ztvární Klára Melíšková, Gabriela Míčová a Anna Geislerová.