Gerald Scarfe: Kreslit politiky je strašná nuda

Český Krumlov – V Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově do 28. října probíhá výstava karikaturisty Geralda Scarfa. Umělec toto jihočeské město 18. dubna osobně navštívil, spolu s manželkou, herečkou Jane Aster a uspořádal zde autogramiádu. ČT24 pak poskytl krátký rozhovor.

O svém nejoblíbenějším výtvarném projevu, karikatuře, řekl: „Myslím si, že svět je hodně pochmurný, a proto pro mne je smysl pro humor zcela zásadní. Už se tím zabývám zhruba 45 let a vždy se vyjadřuji k tyranům a nepravostem ve světě. Svými karikaturami chci velmi rychle na něco upozornit. Když lidé otevřou noviny, chtějí vidět, co říkáme a chtějí to vidět hned.“ Dále upozornil na to, že karikatura vyžaduje zkratku a to jak v kreslířské lince, tak v textu. „Bojujeme s titulky a musí to být jednoduché,“ dodal. 

Výstava Geralda Scarfa v Egon Schiele Art centru v Českém Krumlově 18. 4. 2012
Zdroj: ČT24

Jeho kresby jsou dost často úderné, nevybíravé, odhalující nešvary lidí, kteří by jich ale měli mít co nejméně, neboť jsou představiteli společnosti nebo vlivných skupin. Nechybí v nich ani sex a násilí. „Sex nebo horor jsou součástí našeho života, jako umělec chci zachytit všechno, nejenom malovat pěkné obrázečky. Je ovšem nutností, aby humor doplňovala ironie, satira a tak trochu i kacířství. Chci kritizovat vedoucí činitele, politiky. Nemám politiky rád, myslím, že jsou povýšení a říkají nám, jak máme žít a naším úkolem je jim vyfouknout balónek.“

Scarfe se dále zamyslel nad univerzálností karikatury. „Předpokládám, že moje vyjadřování je mezinárodní. Pokud například zobrazím Obamu nebo Merkelovou či Sarkozyho, ti jsou všeobecně známí, což je jednodušší. Když ovšem kreslíte menší lidi, musíte předpokládat, že souvislosti nebudou třeba tak zřejmé, neboť se může jednat o lokální záležitost, pak je zapotřebí přidat na fantazii a vymyslet všeříkající zkratku,“ doplnil kreslíř. 

Gerald Scarfe se stal známým za svou práci pro Sunday Times a za ilustrace pro The New Yorkem, ale pracoval také pro rockovou skupinu Pink Floyd, výtvarně se podílel na projektu The Wall v roce 1979. 

Rozhovor s Geraldem Scarfem (zdroj: ČT24)

V roce 1997 pracoval s Ronem Clementsem na filmu Hercules jako koncepční umělec postav. Designoval téměř všechny postavy a dohlížel na 900 Disneyho umělců, najatých k adaptaci jeho práce pro film. „Malovat politiky je tak otravné, člověk má potom touhu trochu přestoupit na jiné pole, prozkoumat vlastní možnosti a schopnosti, takže jsem si to zkusil jako animátor. Umělec vždy rád přináší do své práce život a animace uvádí věci do pohybu,“ řekl ke své práci na animovaném filmu. 

Gerald Anthony Scarfe - narozen 1. června 1936 v St John's Wood, Londýn - je anglickým karikaturistou a ilustrátorem. ženatý s Jane Asher, kterou poznal v roce 1971,se kterou mají jednu dceru a 2 syny.

Vytvořil skulpturu Millennium Dome, která byla nazvána „Autoportrétem“. Ředitel Dómu Gerbeau řekl: „Zrcadla jsou tím, co máme i nemáme na naší zemi rádi.“ 

Scarfe pracoval i jako scénograf. Například k adaptaci Fantastic Mr Fox. Později spolupracoval s divadelním režisérem Peterem Hallem na jeho verzi Mozartovy Kouzelné Flétny, která si získala ocenění kritiků. Je také spojen s animováním divadelní show Bat out of Hell Jima Steinmana. 

22. listopadu 2005 jej britský list Press Gazette ocenil jako třetího nejvlivnějšího karikaturistu hned za Carlem Gilesem, a Mattem Pritchettem. Dále získal 'Karikaturistu roku' v British Press Awards (2006) a řád Commander of the Order of the British Empire (2008).