Zemřela Olga Čuříková, moderátorka Vlaštovky a Pokusu pro dva

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 83 let televizní a rozhlasová moderátorka a dramaturgyně Olga Čuříková. V někdejší Československé televizi se proslavila zejména pořadem pro mladé Vlaštovka, účinkovala také v seznamovací relaci Pokus pro dva, který moderovala na přelomu 60. a 70. let s Eduardem Hrubešem. ČT1 na ni zavzpomíná reprízou pořadu Na kus řeči ve 22:15.

Poslední rozloučení se bude konat v jihočeských Malenicích. Na tamním hřbitově totiž odpočívá i manžel zesnulé Jiří Pleskot. Toho si Čuříková vzala v roce 1974 po patnáctileté známosti. Ke svatbě je přiměla přítelkyně a bývalá žena Jiřího Pleskota, herečka Jiřina Jirásková.

Od Vlaštovky k Barvám života

Čuříková, která se narodila 30. prosince 1932, vystudovala gymnázium a začala spolupracovat s rozhlasem. Už v dětství byla členkou Dismanova rozhlasového souboru. Na přelomu 50. a 60. let se začala objevovat na obrazovce. V Československé televizi po mnoho let uváděla pravidelný pořad pro mládež Vlaštovka. Známá byla i z účinkování v soutěžním pořadu Pokus pro dva, který byl navzdory silné divácké odezvě po deseti epizodách zrušen.

Vzkaz Olgy Čuříkové (zdroj: ČT24)

Sama Čuříková musela z politických důvodů televizi v roce 1972 opustit. Do 90. let působila jako konferenciérka v pražském Divadle hudby Lyra Pragensis. Na obrazovky se vrátila až s pořadem pro seniory Barvy života.

„Osmičky jsou v mém životě důležité: rok 1938, 1958 i nešťastný rok 1968, který určil moje další nedobrovolné směřování,“ uvedla Čuříková v jednom z rozhovorů. S oblibou připomínala heslo svého tatínka, který tvrdil, že pohyb je život, zastavení smrt. Tahle filozofie jí byla vlastní, i když si v posledních letech trošku upravila Tyršovo rčení „ve zdravém těle zdravý duch“. Uváděla ho v obráceném gardu – nemáte-li zdravého ducha, neposlouchá vás ani tělo.