Česko-rakouské Stories ve 120 fotografiích

Jindřichův Hradec - V Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci začala závěrečná výstava česko-rakouského projektu Stories. Prezentuje 120 černobílých i barevných fotografií, které dokumentují odraz historie v realitě dneška. Jejich autory jsou dvě desítky českých a rakouských fotografů.

„Projekt Stories, dotovaný EU, zkoumá všední den v česko-rakouském pohraničí v letech 1945 až 1989. Současně dokumentuje obrazově odraz historie v realitě dneška. Probíhá od roku 2009,“ připomněl ředitel muzea a vedoucí projektu Miloslav Paulík.

Tým historiků a etnografů na obou stranách hranic se v rámci projektu snažil najít odpověď na otázky: co znamenaly rozdílné politické systémy pro život lidí, kde, kdy a jak se jejich cesty k dnešku lišily. Jak se lišil každodenní život textilního dělníka v Nové Bystřici od života textilního dělníka v městečku Groß-Siegharts či život zemědělce na státním statku v Českém Rudolci a sedláka v dolnorakouském Kautzenu, co o sobě navzájem věděli.

  • Z výstavy Stories (foto: Jana Hunterová) autor: Jana Hunterová, zdroj: Národní muzeum fotografie
  • Z výstavy Stories (foto: Jiří Tiller) autor: Jiří Tiller, zdroj: Národní muzeum fotografie

Pro výzkum bylo vybráno celkem 13 vesnic a menších měst. Historikové nejen intenzivně vyhodnocovali archivní prameny, ale také uskutečnili rozhovory s více než 50 pamětníky na obou stranách česko-rakouské hranice. Tým fotografů, sestavený Národním muzeem fotografie, pak zdokumentoval odraz historie v současném životě obyvatel jižních Čech a Waldviertelu obrazově.

Ze shromážděného fotografického materiálu vznikly dvě výstavy, první z nich byla putovní, druhá výstava je závěrečná. V muzeu v Jindřichově Hradci potrvá do 29. dubna.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Výstavu Stories připravilo muzeum fotografie ve spolupráci s projektovými partnery - se spolkem Waldviertel Akademie ve Waidhofenu an der Thaya a s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích jako další výstup společného stejnojmenného projektu.