On-line z AVU: Jiřina Šiklová o šedé zóně

Web ČT24 pokračuje i v letním semestru 2012 - ve spolupráci s VVP AVU - v přímých přenosech veřejných přednášek, které připravuje Akademie výtvarných umění. První letošní příspěvek cyklu Středy na AVU z 28. března ale web - z programových důvodů - uvádí výjimečně ze záznamu. Přednášku socioložky Jiřiny Šiklové na téma Šedá zóna a struktura společnosti za doby normalizace lze přehrát v tomto článku.

Anotace: Těsně před sametovou revolucí napsala socioložka a představitelka českého disentu Jiřina Šiklová pro americký časopis Social Research esej Šedá zóna a budoucnost disentu v Československu. Formulovala v něm zásadní podmínky úspěšného přerodu společnosti po očekávaném uvolnění totalitního režimu. Ve své přednášce se vrací k tomuto často skloňovanému pojmu, zaměřuje se na vzájemný vztah mlčící většiny, disidentů a nomenklatury a na vztah mezi exilem, disentem a paralelní kulturou v době mezi lety 1969–1989. Zabývá se navíc postavením těchto skupin po převratu.

Středy na AVU - Jiřina Šiklová: Šedá zóna a struktura společnosti za doby normalizace (zdroj: ČT24)

Další přednáškou v přímém přenosu bude 18. dubna příspěvek Jana Zálešáka nazvaný Dva modely participativní umělecké praxe. Hostem bude umělecká skupina Rafani.

Kde a kdy: aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00. Pořádá VVP AVU.

Záznamy předchozích přednášek z cyklu Středy na AVU najdete zde:

Více projektů zaznamenaných v rámci Kultury on-line pak zde: