Den proti rasismu připomněl film o holocaustu a koncert

Praha - Den boje proti rasismu dnes v pražské Lucerně připomněla evropská premiéra filmu o osudu chlapce z Terezína Poslední let Petra Ginze. Akci doprovodila výstava o historii Romů a Židů a koncert handicapovaných hudebníků The Tap Tap. Připomínka historických událostí měla podle organizátorů ze sdružení Opona varovat před sílícím extremismem.

Coby memento židovského holocaustu byl právě dnes do českých kin uveden snímek podle skutečného příběhu česko-židovského chlapce Petra Ginze. Ten byl ve svých 14 letech transportován do terezínského ghetta, kde po dva roky vydával časopis pro terezínské děti. Než byl ve svých 16 letech zabit v Osvětimi, nakreslil mladý umělec více než 170 obrazů, napsal dva deníky a desítky povídek. Kopie Petrovy kresby Měsíční krajina se pak dostala i do vesmíru, izraelský kosmonaut si ji vzal na palubu vesmírné lodi Columbia. Ta explodovala při návratu na zem právě v den narozenin Petra Ginze.

V pátek 23. března v předvečer 70. výročí otevření terezínského ghetta se bude konat uzavřená projekce i ve Španělské synagoze v Praze.

Součástí dnešní akce proti rasismu je i výstava v pasáži Lucerna, která ukazuje historii Romů a Židů od první republiky až do současnosti. Součástí expozice je i současné zobrazování Romů v médiích. „Cílem výstavy je upozornit na to, kam až může vést takzvané sociální inženýrství, o které se v minulosti snažili jak nacisté, tak komunisté,“ vysvětlili organizátoři ze sdružení Opona.

Předsudkům a stereotypům se naopak vysmáli hudebníci, jejichž koncertem v Lucerna Music Baru večer proti rasismu vyvrcholil. S kapelou The Tap Tap z Jedličkova ústavu například vystoupila zpěvačka Ester Kočičková, která zazpívala árijskou lidovou s refrénem „ještěže nám blondýnám vždycky nalejou“. S originálně pojatými hity vystoupila i Tonya Graves nebo zpěvák Jarda Svoboda z kapely Traband, který spolu The Tap Tap představil vlastní hit Černej pasažér.

Program proti rasismu doputuje v dubnu i do škol, budou se zde konat projekce filmu Poslední let Petra Ginze a semináře se žáky.