Oldřich Kaiser má ruce rudé od krve. V thrilleru o StB

Jsou případy, kdy je třeba jít přes mrtvoly. Takovým případem je i Rudý kapitán. Detektivní thriller podle bestselleru slovenského autora Dominika Dána odkrývá praktiky Státní bezpečnosti a její propojení s církví. Česko-slovenský snímek s Oldřichem Kaiserem v titulní roli vstoupí do českých i slovenských kin za necelý měsíc.

Dominik Dán je pseudonym úspěšného slovenského autora detektivek, který skrývá svou pravou identitu. S realitou vyšetřování má zkušenosti jako kriminalista na oddělení vražd a na motivy skutečných událostí vznikl i Rudý (ve slovenské verzi Červený) kapitán. Chystaný snímek je první filmovou adaptací jeho knihy, i když diváci jeho styl už částečně poznat mohli - je spolutvůrcem televizního seriálu Kriminálka Staré Město.

Červený kapitán se odehrává na začátku devadesátých let. Detektiv Krauz se dostává k případu umučeného kostelníka, jehož mrtvolu našli až po letech od jeho smrti. Pátrání ho dovede k Rudému kapitánovi, bývalému expertovi StB na „konečné“ výslechy.  

Do role vyšetřovatele obsadili tvůrci polského herce Macieje Stuhra (hrál například v životopisném dramatu Andrzeje Wajdy o polském prezidentovi Lechu Walesovi), Rudého kapitána ztvárnil Oldřich Kaiser. Představuje muže, jenž svou přezdívku získal podle metody výslechů, kdy jeho ruce po „akci“ často byly zbarveny krví vyslýchaných.

Michal Suchánek jako „svině“

Nejen Kaiser se podle tvůrců objeví v roli, která pro něj není z pohledu diváků zrovna typická. Komedii rozhodně nemůžou čekat od Michala Suchánka. „Hraju člověka, který mluví jako svině, chová se jako svině a podle mě i vypadá jako svině,“ vysvětlil.

Ve filmu se objeví také Martin Finger coby bývalý estébácký vyšetřovatel, jenž nemá problém obrátit plášť podle větru, nebo Ladislav Chudík, pro něhož byl Rudý kapitán poslední filmovou příležitostí.

Plakáty k filmu Rudý kapitán
Zdroj: Fog'n'Desire Films

Natáčení thrilleru začalo už v roce 2014.  „Film se odehrává v 90. letech, a tak se třeba hodně záběrů na ulici muselo upravovat trikově. Byly to měsíce práce, ale je tak kvalitní, že diváci ty scény budou považovat za samozřejmé,“ odůvodnil délku natáčení slovenský režisér Michal Kollár, pro něhož je film režisérským debutem.

Zároveň do českých i slovenských kin dorazí Rudý (respektive Červený) kapitán 10. března.