Na Jižní Město se sjíždějí fanoušci Chewbaccy i Harryho Pottera

Václav Pravda: Většina lidí přichází kvůli hrám (zdroj: ČT24)

Na pražském Jižním Městě začíná dvacátý ročník festivalu her, sci-fi a fantasy PragoFFest. V Praze je to největší podobná akce, která nabízí řadu tematických programů, jež se soustředí především na fantasy a sci-fi filmy, seriály a stolní i počítačové hry.

Co se stane, když se sejdou Harry Potter, Obi-Wan Kenobi a kapitánka Janewayová? Pravděpodobně v blízkosti začíná některý con, tedy setkání fanoušků sci-fi či fantasy fenoménů. PragoFFest se nyní dostal k jubilejnímu dvacátému ročníku, během jeho historie se vystřídaly dvě skupiny pořadatelů.

„My jsme PragoFFest převzali po jeho organizátorovi Václavu Fořtíkovi, který s tím v roce 1997 začal. V roce 2010 v Modré škole jsme poprvé udělali naši přejatou akci,“ popsal současný organizátor festivalu Václav Pravda. Ten současně pořádá chotěbořský Festival Fantazie, který se chlubí podtitulem „největší festival popkultury v ČR“ a je o rok starší než pražský con.

Podle Václava Pravdy fanoušků vědeckofantastických a fantasy příběhů neustále přibývá. „Nedá se to spočítat, protože fanoušci se sice sdružují v klubech a komunitách, ale ne oficiálně. Tím pádem nevíme vývoj. Podle našich odhadů počet zájemců o festivaly a filmy hodně roste,“ uvedl.

Program připravují fanoušci, souběžně probíhá i 20 akcí

Festivaly jako PragoFFest, který potrvá do neděle, spoléhají na fanoušky i při přípravě programu. „Na našich festivalech si fanoušci dělají program sami pro sebe. (…) Připravují si přednášky, soutěže, besedy,“ poukázal organizátor festivalu. Dodal, že fanoušci přijíždějí především proto, aby se navzájem setkali. „Jsou z celé republiky,“ poznamenal.

Témata, kterým se festival věnuje, se částečně vyvíjejí, některá však zůstávají stále stejná. Stabilní je blok, který se věnuje Star Treku nebo Britcon. „Zahrnuje britské seriály jako Červený trpaslík, Doctor Who a podobně,“ upřesnil Václav Pravda. Dalšími stálými tématy jsou Hvězdné války či Harry Potter. „Teď je velmi populární Hra o trůny,“ dodal pořadatel s tím, že během festivalu probíhá souběžně až dvacet různých tematických akcí.

Kromě bloků věnovaných dlouhodobě oblíbeným sci-fi a fantasy seriálům a filmům se festival věnuje také hrám, a to jednak stolním, jednak počítačovým. „Moje desetiletá dcera hraje Minecraft. To je velmi populární už několik let, vznikly velké komunity a velké aktivity kolem toho, fanoušci si vyvíjejí různé módy. Starší mají rádi League of Legends, pořádají se v tom turnaje o velké peníze,“ nastínil Václav Pravda.

Do přednáškového bloku věnovaného právě sci-fi a fantasy počítačovým hrám od 90. let po současnost potom pořadatelé zasadili také vzpomínku na nedávno zesnulého Alana Rickmana. Ten do tématu PragoFFestu zapadá velmi přesně: Na stříbrném plátně se zdaleka neobjevil jen ve filmové sérii Harry Potter, fanoušci si dobře pamatují i jeho roli doktora Lazara v parodii Galaxy Quest či dabing paranoidního androida Marvina ve filmové adaptaci Stopařova průvodce po galaxii.