Tři knižní tipy Aleny Ježkové

Dvě knihy, jejichž kvalitu prověřil čas, a jednu, která obsahuje nejlepší příběhy pro 21. století, doporučuje čtenářům spisovatelka Alena Ježková. Autory všech není zřejmě třeba nijak podrobněji představovat – ani zástupce angloamerické literatury Neila Gaimena, který sestavil antologii z povídkové tvorby svých kolegů, a sci-fi autora Isaaca Asimova, ani českého humoristu Jaroslava Žáka.

Isaac ASIMOV / Já, robot
(Argo/Triton, překlad Oldřich Černý, 288 Kč)

Anotace: Povídková sbírka amerického spisovatele Isaaca Asimova, tvůce a otce robotické etiky. Alena Ježková o knize: Pamatuji si na své ohromení, když jsem objevila Isaaca Asimova a jeho knihy, především slavnou sérii Nadace, a samozřejmě povídkovou knihu Já, robot. Ta vychází znovu u nakladatelství Argo a je to moc dobře, protože v současném světě postmoderní literatury je dobré připomenout, že existují také nekorunovaní králové žánrů. A Asimov nekorunovaným králem sci-fi literatury rozhodně byl. Tato kniha v sobě ukrývá devět povídek, které představují to nejlepší ze sci-fi žánru, co bylo napsáno, přestože první povídku o robotech - Robbie - napsal Asimov zhruba v devatenácti letech. Zajímavostí je, že si pro ni vypůjčil slovo robot, které použil Karel Čapek ve svém dramatu R.U.R., i když se netajil tím, že se mu Čapkovo drama vůbec nelíbí.

Neil GAIMEN, Al SARRANTINIO / Velká kniha příběhů pro XXI. století
(Albatros/Plus, 399 Kč)

Anotace: 27 příběhů pro každého, kdo je zvědavý, kam se posouvají hranice fantazie a kam směřuje anglosaská povídková tvorba posledních let. Do antologie přispěli autoři od současného anglosaského mainstreamu až ke stálicím literárního hororu a fantasy. Alena Ježková o knize: Představuje to nejlepší z povídkové tvorby angloamerické literatury, co můžeme dnes ve světě najít. Je to odvážná kniha, při jejímž vzniku spojili své síly Neil Gaimen a zkušený antologista Al Sarrantinio. Ke spolupráci si přizvali nejlepší autory angloamerické literatury, najdeme tam povídku například od Richarda Adamse nebo Chucka Palahniuka, samozřejmě i od Neila Gaimena.

Knižní tipy Aleny Ježkové (zdroj: ČT24)

Jaroslav ŽÁK, Vlastimil RADA / Příběhy děda Posledy
(Albatros/Plus, 279 Kč)

Anotace: První humoristická kniha Jaroslava Žáka ze studentského prostředí, kterou uveřejňoval spolu s Vlastimilem Radou (je rovněž autorem ilustrací) na pokračování v deníku Lidové noviny na přelomu let 1936/37. Alena Ježková o knize: Příběhy děda Posledy jsou neprávem zapomenutou knížkou autorské dvojice Vlastimil Rada a Jaroslav Žák. Notoricky známí, možná hlavně z filmového zpracování, jsou Študáci a kantoři, Cesta do hlubin študákovy duše. Příběhy děda Posledy jsou velmi podobným žánrem, v jehož centru se ocitá prostředí gymnázia, kam přijíždí domnělý školní inspektor, který ovšem je takovou pohádkovou postavou. To je docela zajímavé, protože pohádkový motiv se v podobných dílech většinou neobjevuje. Kniha se mi líbí i z jazykového hlediska, je v ní parodován vzletný archaický styl, známý z povinné školní četby.