Divadlo bez dívání - jde to vůbec?

Praha - Ve spolupráci posluchačů pražské Divadelní fakulty AMU, občanského sdružení Okamžik a studentů Deylovy hudební konzervatoře vzniklo zážitkové představení na motivy slavného románu Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní. Z tohoto románu ve vlastním překladu a úpravě vytvořili interaktivní představení, které divák vnímá všemi smysly kromě jediného - zraku. Premiéru má dnes večer v pražském Divadle Kolowrat.

„Záštitu nad tímto neobyčejným projektem s názvem Cesta kolem světa za absolutní tmy převzala Dominika Kolowrat - Krakovská a Nadační fond Českého rozhlasu Světluška, na jehož konto poputuje symbolický příspěvek z každé prodané vstupenky,“ řekl mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk.

Obdobným projektem je úspěšná Kavárna potmě nadačního fondu Světluška, která každým rokem přiláká do centra Prahy během pouhého týdne tisíce návštěvníků. Stejně tak galerie napříč republikou začínají podle Staňka objevovat kouzlo takzvaných taktilních, neboli hmatových výstav.

Nyní se tedy k tomu připojilo i Studio DAMÚZA s tímto projektem, představujícím první pokus o „divadlo bez dívání“, který se nezaměřuje jen na zrakově postižené, ale i na „tradiční“ diváky. Ti si vyzkoušejí, jaké to je nevidět.

„V představení se za absolutní tmy ocitneme všichni na stejné lodi a vydáme se do světa fantazie, který je tak pestrý, jak jen si umíme představit. Začneme se zabývat věcmi hlouběji a přestaneme je vnímat jen na základě leckdy povrchního vizuálního hodnocení,“ řekl o inscenaci její režisér a autor Karel Kratochvíl. Ředitele české první scény Ondřeje Černého pak potěšila potřeba absolventů DAMU umělecky se vyrovnávat s možným handicapem spoluobčanů.

  • Cesta kolem světa za 80 dní zdroj: ČT24
  • Ani tuto akci diváci nevidí zdroj: ČT24

Nejbližší reprízy benefičního projektu se uskuteční 28. března a 16. a 22. dubna v Divadle Kolowrat.