V Plzni objevili nové interiéry Adolfa Loose

Plzeň – Další interiéry od architekta Adolfa Loose, které měli experti za zničené, objevili znalci v Plzni. Podařilo se jim rozpoznat pozůstatky původní ložnice s vestavěnými skříněmi. Podle odhadů jde o jedno z prvních vybavení, která slavný architekt navrhl. Nový objev doplňuje devět dosud dochovaných interiérů, pravděpodobně je to ale objev poslední. České televizi se podařilo natočit exkluzivní záběry dosud utajených interiérů.

Nově objevené interiéry prezentují významný kus Loosovy architektury. „Jedná se opravdu o mimořádnou věc, architektonicky, historicky, ale vlastně i finančně velmi cennou,“ doplňuje Karel Zoch z Odboru památkové péče. Typický rukopis Loosovy architektury nesou hlavně úložné prostory vestavěných skříní jednoho z bytů v Plachého ulici.

Byt měl původně sloužit jako apartmán syna továrníka Richarda Hirsche. Část interiéru před lety zachránil jeden z největších znalců Adolfa Loose Vladimír Lekeš. Ložnice ale zůstávala dosud v utajení. „Tento interiér nebyl doposud nikde publikován,“ podotýká Zoch. To potvrzuje i soukromý badatel David Růžička: „Nefiguroval v žádných soupisech, a to právě zvyšuje jeho unikátnost.“

Podle galeristy a znalce Adolfa Loose Vladimíra Lekeše je interiér velmi podobný ložnici v pražské Müllerově vile. Význam a hodnotu nově objevené ložnice potvrdí až další výzkum. Nový objev doplňuje devět dosud dochovaných interiérů.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)