Po Plzni vedou evropskou kulturu Vratislav a San Sebastián

Po Plzni a belgickém Monsu přebírají titul Evropského hlavního města kultury další dvě města Evropské unie, polská Vratislav a baskický přístav Donostia neboli San Sebastián. Slavnostní otevření měst kultuře a umělcům probíhalo po celý víkend.

San Sebastián (baskicky Donostia) musel obstát v tvrdé konkurenci, spolu s ním soutěžily další dvě desítky španělských měst. Uspěl díky aktuální myšlence, že skrze umění a kulturu je možné překonávat konflikty a dosáhnout tak otevřené společnosti, která bude respektovat odlišnost a lidská práva napříč různými etniky.

Program připomene i situace z historie baskické oblasti, která zažila četné etnické konflikty. Další akce se zaměří na baskický jazyk, speciality místní gastronomie, folklórní tance nebo hudbu.

Vratislav a San Sebastián žijí kulturou (zdroj: ČT24)

„Donostia 2016 zdůrazňuje naši přirozenou touhu, kterou nám kultura dává. Kultura posiluje Baskicko v Evropě, která je postavena na principech, jako jsou úcta k rozmanitosti a otevřenost vůči druhým,“ prohlásil prezident regionu Baskicko Inigo Urkullu. Brány města se otevřely ve středu 20. ledna, kdy začala slavnostní pětidenní fiesta.

Historická Vratislav

Spolu se San Sebastiánem titul města kultury získalo čtvrté největší polské město Vratislav. Do oslav se od minulého týdne zapojilo přes dva tisíce umělců. Slavnostní zahájení připomnělo poutavou historii jednoho z nejstarších polských měst.

Slavnostní zahájení ve Vratislavi
Zdroj: ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Vratislav 2016 láká třeba na výstavu španělského sochaře Eduarda Chillidy, jehož skulptury se nacházejí například před sídlem UNESCO v Paříži nebo sídlem Světové banky ve Washingtonu. Mezi další magnety programu pak organizátoři řadí únorový koncert Ennia Morriconeho nebo festival Jazz nad Odrou, který patří k nejstarším v Evropě.

Plzeň chce žít dál

Plzeň, evropské město kultury pro minulý rok, plánuje některé projekty zachovat. Provoz nezastaví kreativní zóna DEPO2015, kde se skrývají výstavní prostory, dílny nebo sdílené kanceláře. Nezhasne ani Festival světla, pokračují také Evropský den sousedů, Týdny západočeského baroka, Bavorské kulturní dny nebo projekt Skryté město.