Jon Bon Jovi - rocker s krásnými vlasy

Washington - Na rozdíl od desítek podobných skupin se Bon Jovi nestali pouze záležitostí jedné sezony. Z nablýskaného amerického pop rocku a kapely, jejíž plakáty patřily k nezbytnému inventáři pokojíků nezletilých dívek, dokázali muzikanti „dospět“ a zaujmout i náročnější publikum. Lídrem a zpěvákem kapely je již tři desítky let Jon Bon Jovi.

„Mí rodiče byli typičtí liberálové. Povzbuzovali mě ke snění,“ říká Jon Bon Jovi (rodným jménem John Francis Bongiovi), který se narodil 2. března 1962 ve státě New Jersey v rodině italského přistěhovalce. Jeho otec byl holič a matka se živila mimo jiné i jako číšnice obsluhující v klubu v uniformě zajíčka.

Liberálního přístupu svých rodičů dokázal plně využít a již na střední škole hrával po rockových barech. Za pomoci bratrance Tonyho, který vlastnil v New Yorku nahrávací studio, natočil skladbu Runaway. Bylo mu dvacet let a píseň sklidila nečekaný úspěch. Překvapený Jon začal dávat dohromady svoji stálou kapelu. A tak v roce 1983 vznikla skupina Bon Jovi a útok na přední místa hitparád mohl začít.

Platinová alba (například Slippery When Wet, New Jersey), zástupy fanoušků a především fanynek po celém světě a astronomické výdělky - to vše si členové Bon Jovi mohli v následujících letech vychutnávat plnými doušky. Zpětně si přitom lídr kapely nedělá přehnané iluze o příčinách tehdejší popularity: „Měli jsme tři singly na prvním místě hitparády, fanynky ale mluvily jen o jednom - Ty máš krásné vlasy! Svlékneš si kvůli mně tričko? Máš tetování?“

V roce 1988 se skupina odmlčela a její protagonisté se věnovali sólovým projektům. Obdobných oddechových přestávek si Bon Jovi dopřáli několik, vždy se však dokázali vrátit se stejnou energií a úspěchem na komerční výsluní rockové hudby. Během téměř třicetileté existence skupina prodala na 130 milionů kusů desek, odehrála více než 2 700 koncertů nejméně v 50 zemích a vystoupila před 35 miliony fanoušků. Jejím zatím posledním studiovým počinem je jedenácté album The Circle z roku 2009.

Se svou ženou Dorotheou se Jon Bon Jovi zná již ze střední školy, vzali se v roce 1989 a mají spolu dceru Stephanii a syny Jesse, Jacoba a Romea. O své ženě Jon říká: „Dorothea je až neuvěřitelně usedlá, vždy oběma nohama pevně na zemi. Byli jsme spolu, ještě než jsem začal natáčet desky. Nikdy jsem nepotřeboval pro povzbuzení sebevědomí některé z těch děvčat, která obletují muzikanty a sama jim lezou do postelí.“ Také ovšem přiznává, že nebyl příliš vítanou partií a jeho tchyni trvalo 15 let, než se přišla na koncert Bon Jovi podívat.

Kromě muziky se Jon příležitostně věnuje i herectví - český divák jej v poslední době mohl například vidět v romantické komedii Šťastný Nový rok. Zahrál si i v dramatu o ponorce U-571 nebo v populární televizní sérii Ally McBealová. Kromě světa showbyznysu se Bon Jovi výrazně angažuje i v humanitární sféře. Byl jmenován do rady Bílého domu prezidenta Baracka Obamy pro řešení společenských problémů a jeho nadace Soul Foundation například loni přispěla třemi miliony dolarů na útulek pro mladé bezdomovce ve Filadelfii.

V městečku Red Bank v americkém státě New Jersey je zase v provozu jeho restaurace Soul Kitchen, v níž zákazník za jídlo zaplatí to, co si může dovolit. Ti, kdo nemají vůbec nic, se mohou najíst výměnou za pomoc v restauraci nebo za obecně prospěšnou práci.