Alena Mihulová získala za Domácí péči cenu v Palm Springs

Alena Mihulová získala na filmovém festivalu v americkém Palm Springs cenu pro nejlepší herečku. Porota ji ocenila za roli zdravotní sestry Vlasty ve filmu Domácí péče režiséra a scénáristy Slávka Horáka.

Alena Mihulová za roli získala Křišťálový globus v Karlových Varech. Snímek posbíral na zahraničních festivalech už několik cen. Nyní Mihulová získala cenu pro Nejlepší herečku na prestižním festivalu v Palm Springs.

Film Domácí péče, který vznikal v koprodukci České televize, má také pět nominací na Ceny české filmové kritiky.

Horáka se vyplatí sledovat

Uznání se v Americe dostalo také režisérovi Slávku Horákovi. Získal ocenění „Ten Directors To Watch“ neboli 10 režisérů, které stojí za to sledovat. Seznam už dvacet let sestavuje filmový magazín Variety a upozorňuje v něm na nadějné tvůrce. Podle časopisu si Horákova práce zaslouží srovnání s filmy českých filmařů jako Jiří Menzel nebo Miloš Forman.

Alena Mihulová, která momentálně pracuje na novém seriálu pro Českou televizi, nemohla být v USA na rozdíl od režiséra osobně.

Snímek Domácí péče je pro Horáka (narozen 1975 ve Zlíně) autorským debutem. Studium FAMU nedokončil kvůli režírování reklamních spotů. Posledních patnáct let pracoval na rozmanitých projektech pro české i zahraniční firmy. Do celovečerního hraného filmu se chtěl podle vlastních slov pustit, až bude dostatečně zralý.

Při hledání látky pro první film se Horák inspiroval vlastní rodinou a prostředím moravského venkova, kde vyrůstal. Domácí péče vychází z tradice českých tragikomedií. „Chtěl jsem vytvořit silný příběh se spoustou dojemných a vtipných momentů, film, ze kterého budou diváci odcházet rozhodnuti žít lépe, plněji a vnímavěji,“ vysvětluje režisér.